Merkel traži bržu integraciju izbjeglica u tržište rada

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se u četvrtak, nakon sastanka s predstavnicima vodećih njemačkih kompanija za što bržu integraciju izbjeglica na tržište rada i ocijenila da će taj proces trajati dulje od predviđenog. “Mislim da trebamo biti strpljivi i spremni u svakom trenutku tražiti praktična rješenja”, rekla je Merkel.

Kompanijama je obećala da će vlada raditi na uklanjanju birokratskih prepreka koje ponekad otežavaju integraciju izbjeglica u njemačko tržište rada.”Mi smo nedavno na sastanku vlade raspravljali o slučaju sirijskih vozača kamiona koje prijenos sirijske vozačke dozvole u njemačku stoji 500 eura. Naravno da jedan izbjeglica nema 500 eura i mislim da bi tu trebali pomoći jer Njemačkoj trebaju vozači”, rekla je Merkel.

Predstavnici gospodarstva ujedinjeni u inicijativu “Mi zajedno” obećali su nakon sastanka u uredu kancelarke veći angažman pri integraciji izbjeglica u njemačko tržište rada. “Put ka stručnoj izobrazbi i integraciji u tržište rada je dug, najmanje dvije godine. Najvažniji aspekt je učenje njemačkog”, rekao je predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore Eric Schweitzer. Gospodarstvo od politike veće neko vrijeme traži više sredstava za integracijske tečajeve.

Krajem kolovoza na burzi rada se nalazilo 153.000 izbjeglica. Istodobno se u raznim integracijskim tečajevima prijavljeno preko 350.000 izbjeglica koje će tijekom 2017. ući u radne statistike.

You may also like

0 comments