Merkel: Od Kine tražimo vladavinu prava u gospodarskom sektoru

Njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je u ponedjeljak u Pekingu kako je važno da Kina poštuje vladavinu prava kao temelj za suradnju između dviju država. “Važno je da naše tvrtke i naša suradnja imaju pravno sigurno okruženje”, rekla je Merkel na četvrtoj zajedničkoj sjednici njemačke i kineske vlade.

“Dijalog o vladavini prava i ljudskim pravima je od najveće važnosti”, istaknula je. “To se odnosi i na potrošače i na javne institucije”, dodala je kancelarka. Posjet Merkel Kini odvija se u vrijeme obračuna komunističkih vlasti s aktivistima i odvjetnicima specijaliziranim za ljudska prava.

Od prošlog je ljeta više od 300 njih iz svih dijelova Kine zatočeno, privedeno ili nestalo, objavila je odvjetnička organizacija iz Hong Konga. Njemački ministri vanjskih poslova i financija, Frank-Walter Steinmeier i Wolfgang Schaeuble te još četiri ministra među njemačkim su predstavnicima na sastanku koji je otvorio kineski premijer Li Keqiang.

Zajedničke sjednice dviju vlada odvijaju se svake druge godine. Ove će se godine baviti globalnom sigurnošću, bilateralnim trgovinskim odnosima, mogućim klasificiranjem Kine kao tržišnog gospodarstva i spornim kineskim zakonom o kontroli nevladinih organizacija.

Peking je u travnju donio zakon koji strane nevladine udruge stavlja pod izravan nadzor državnih sigurnosnih agencija. Merkel je u nedjelju stigla u trodnevni posjet Kini. Prvog dana je posjetila sveučilište u Pekingu gdje je primila počasni doktorat, a u utorak će boraviti u Shenyangu na sjeveroistoku zemlje.

You may also like