Home Energetika Merkel najavila obračun s Trumpom po pitanju obnovljive energije

Merkel najavila obračun s Trumpom po pitanju obnovljive energije

by Energypress.net

Nakon što je Njemačka preuzela predsjedavanje zemljama G-20, kancelarka Angela Merkel stvorila si je uporište kako bi dovela u pitanje skepticizam Donalda Trumpa o obnovljivim izvorima energije. Namjerava to napraviti isticanjem održivosti i prednosti obnovljivih izvora energije.

Prevela i prilagodila: Petra Rajković

Tom se strategijom namjerava i smanjiti rizik Trumpovog preusmjeravanja rad Europe i zemalja G-20 u obuzdavanju emisije stakleničkih plinova i otklanjanju uzroka zagađenja fosilnim gorivima, rekao je viši njemački dužnosnik za Bloomberg. Umjesto okupljanja zemalja G-20, i time stvaranja rizika u neslaganju politika, Njemačka će nastojati zadržati političke sastanke usmjerene na područja gdje se ostavaruju pozitivna poslovanja proizašla iz vjetra i solarnih farmi, dodao je izvor koji želi ostati anoniman.

Trump je još 2012. klimatske promjene opisao kao podvalu koju je izmislila Kina, a nedavno je ustvrdio kako su vjetroelektrane izvor energije koje ubijaju velik broj ptica. Obećao je da će smanjiti broj ekoloških regulativa, te ohrabriti korištenje ugljena, fosilno gorivo koje uzrokuje najgora onečišćenja.

Njemačka i Europska unija su se, pak, obvezale da će povećati ograničenja emisije stakleničkih plinova tako što će napraviti odmak od goriva koje štete klimi. Europa želi zaštiti Pariški sporazum o klimatskim promjenama, koji je potpisan prije godinu dana i ratificiran u studenome, a odnosi se na smanjenje emisija u više od 190 zemalja. Tijekom svoje predizborne kampanje Trump je obećao kako će poništiti sporazum, iako je nakon pobjede na predsjedničkim izborima poručio kako će po ovom pitanju ‘ostati otvorenog uma’.

Merkel, bivša njemačka ministrica zaštite okoliša i jedna od tvoraca Pariškog sporazuma, dala je do znanja da će pokušati osporiti Trumpovo stajalište o globalnom zatopljenju. U sklopu sastanka zemalja G-20, nad kojim je Njemačka preuzela predsjedavanje u četvrtak, Merkel će ugostiti lidere zemalja članica, uključujući i SAD u srpnju. ”Naravno da ću reći kako vjerujem da su klimatske promjene svakako uzrokovane ljudskim faktorom”, poručila je Merkel u srijedu.

Europska najveća gospodarska sila stvorit će oko 430.000 novih radnih mjesta do 2020., u uvjetima gdje tranzicija prema obnovljivim izvorima energije ostvaruje ekonomsku dobit, stoji u izvještaju PricewaterhouseCoopers LLP. Njemački dužnosnici smatraju kako bi upravo zbog ekonomskih argumenata Trump mogao promijeniti mišljenje u korist čiste energije. ”Vidimo da obnovljiva energija postaje konkurentna u SAD-u, a tamo vlada novac. Radi se o konkurentnoj tehnologiji, sviđalo se to Trumpu ili ne”, rekao je izvršni direktor Innogy SE Peter Terium

Fatih Birol izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku rekao je kako se inicijativa zemalja G-20 javlja u ”kritičnom i povijesnom” trenutku u okviru globalnog energetskog pomaka. Dvije trećine svjetske emisije ugljik-dioksida još uvijek dolazi iz energije. Merkel želi da se lideri slože oko ‘odgovarajućeg političkog okvira oko uvjeta, financijskih instrumenata i ekonomskih osnova za ulaganje u infrastukturu otpornu na klimu.

Related Posts