Merkel najavila jačanje borbe protiv antisemtizma

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u ponedjeljak borbu protiv antisemitskih svjetonazora među migrantima koji su stigli u Njemačku, na konferenciji Međuparlamentarne koalicije za borbu protiv antisemitizma (ICCA) u Berlinu.

“Potpuno razumijem bojazan od rastućeg antisemitizma među migrantima iz arapskog svijeta”, rekla je Merkel (kršćansko-demokratska unija CDU) obraćajući se sudionicima konferencije u njemačko parlamentu. “Svakome tko živi u Njemačkoj, bilo da se radi o starosjediocima ili novopridošlim građanima, treba biti jasno da antisemitizam i predrasude prema drugim građanima nemaju mjesta u njemačkom društvu. Svima treba biti jasno da će se Njemačka država usprotiviti takvim tendencijama svim sredstvima koja stoje na raspolaganje pravnoj državi”, rekla je njemačka kancelarka.

Izrazila je “potpuno razumijevanje” za strahove koje su izrazile neke organizacije poput Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj, da mnoge izbjeglice sa sobom donose antisemitizam jer su odrasle u “antisemitskom i antiizraelskom okruženju”. I predsjednik njemačkog parlamenta Bundestaga Norbert Lammert (CDU) upozorio je na opasnosti “uvezenog antisemitizma”. “Tko dolazi u Njemačku praktički useljava u Njemački ustav”, rekao je Lammert.

Na dvodnevnoj konferenciji bi trebalo biti riječi o brojnim aspektima antisemitizma u svakodnevici. Anetta Kahana, predsjednica zaklade Amadeu Antonio koja se zalaže za borbu protiv antisemitizma, ukazala je na to da je antisemitizam prisutan kako u desno-radikalnim dijelovima društva tako i među useljenicima iz muslimanskih zemalja. “Zabrinjavajuća je pojava da se sve više Židova u Njemačkoj ne usudi javno prikazivati kao Židovi”, rekla je Kahana.

Na konferenciji sudjeluje više od stotinu zastupnika iz gotovo 40 zemalja. U Berlin je trebalo stići i izaslanstvo Hrvatskog Sabora, ali je njegovo sudjelovanje na konferenciji otkazano, priopćilo je hrvatsko veleposlanstvo u Njemačkoj ne navodeći razloge.

You may also like