Merkel i Juncker o delaraciji o zatvaranju balkanske rute

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ne slažu se s prijedlogom da se u deklaraciji čelnika EU-a koji se sastaju u ponedjeljak u Bruxellesu nađe rečenica da je “zapadnobalkanska ruta zatvorena”, tvrdi više diplomatskih izvora.

Ti izvori tvrde da Merkel i Juncker traže da se iz nacrta deklaracije čelnika EU-a, koji se u ponedjeljak sastaju s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom izbaci rečenica da je “zapadnobalkanska ruta sada zatvorena”. Prije početka summita EU-Turska održava se čitav niz sastanaka. Do sada su se već odvojeno sastali njemačka kancelarka Merkel, nizomski premijer Martk Rutte, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i Komisije Juncker. Na sastanku sudjeluje i hrvatski premijer Tihomir Orešković.

Tusk je u svom pozivnom pismu čelnicima zemalja članica istaknuo da u rješavanju migrantske krize EU mora vratiti normalno funkcioniranje schengenskog prostora. “Moramo se vratiti Schengenu. Zemlje na zapadnobalkanskoj ruti, uključujući i one izvan EU-a, spremne su i odlučne za punu provedbu naših zajedničkih pravila i odluka, što uključuje i Schengenski zakonik”, kaže Tusk koji je u sklopu priprema za sastanak EU-Turska posjetio sve glavne gradove na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

Dodao je da bi to značilo kraj politike propuštanja izbjeglica i slanja u susjednu zemlju. “To samo po sebi neće riješiti krizu, ali je nužni preduvjet za europski konsenzus. U ponedjeljak bismo trebali svi potvrditi taj pristup. S tim bi zatvorili zapadnobalkansku rutu, koja je bila ulazna točka za 880.000 migranata koji su ušli tijekom 2015. i 128.000 u prva dva mjeseca ove godine”, dodao je Tusk.

Hrvatski premijer Tiihomir Orešković izjavio je u ponedjeljak, dolazeći na summit čelnika EU-a i Turske, da će glavna poruka toga sastanka biti zatvaranje zapadnobalkanske migrantske rute. “Glavna poruka će biti da se zatvara ballkanska ruta. S tim je povezano i pitanje jačanja schengenskih pravila i tu će biti veliki pritisak, ali svima nam je jasno da treba pojačati schengenska pravila. Uz to, EU će trebati pomoći Grčkoj a trebamo čuti i stajalište turskog premijera Ahmeta Davutoglua”, rekao je premijer Orešković dolazeći na summit 28 čelnika zemalja članica s turskim premijerom. To je drugi takav summit u četiri mjeseca na kojem će EU pokušati postići rješenje za migrantsku krizu.

Orešković je rekao da će se razgovorati i o ulozi NATO saveza, koji će pružati pomoć u Egejskom moru i pomagati u borbi protiv krijumčara koji prebacuju izbjeglice iz Turske u Grčku. Prema nacrtu deklaracije, čelnici EU-a trebali bi proglasiti “zapadnobalkansku migrantsku rutu zatvorenom”. Međutim, prema više diplomatskih izvora. njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker traže da se ta rečenica izbaci. Glasnogovornica njemačke kancelarke Christiane Wirtz nazvala je mogućnost zatvaranja zapadnobalkanske rute spekulacijama. “Čula sam za informacije da se spekulira o zatvaranju balkanske rute. Želim reći da je zasad riječ o spekulacijama, pregovori su u tijeku i treba pričekati da se završe”, rekla je Wirtz.

Mađarski ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter i njegov hrvatski kolega po dužnosti Vlaho Orepić, koji boravi u službenom posjetu Mađarskoj, najavili su da će tri željeznička granična prijelaza između dviju zemalja biti otvorena u ponedjeljak, javila je agencija MTI.

Tri željeznička granična prijelaza Murakeresztur-Kotoriba, Gyekenyes-Koprivnica i Magyarboly-Beli Manastir zatvorena su zbog migrantske krize. Golem broj migranata ušao je u Mađarsku preko ta tri prijelaza na putu prema Njemačkoj prošle godine. Krajem 2015. Mađarska je postavila ogradu na svojoj južnoj granici sa Srbijom i Hrvatskom kako bi onemogućila ulazak migranata. Ministri su izjavili da taj potez pokazuje da se popravljaju bilateralni odnosi što se tiče njihovog resora. Kako javlja MTI, Orepić je rekao da bi se suradnja mogla nastaviti u područjima turizma i čišćenja mina. Pinter je rekao da su ovi razgovori pomogli da se riješe neka pitanja. Dodao je da je prijašnaj suradnja bila prekinuta zbog migrantske krize.