Home Geopolitika Merkel i Hollande vrše pritisak na Putina da ratuje samo protiv Islamske države

Merkel i Hollande vrše pritisak na Putina da ratuje samo protiv Islamske države

by Agencije

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u petak da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio da se ruski zračni udari usmjere isključivo na ciljeve Islamske države, javljaju agencije.

Zračni udari “trebaju ciljati samo DAECH i isključivo DAECH”, (arapski akronim za islamsku državu), rekao je Hollande na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Njih su dvoje, zajedno s ukrajinskim čelnikom Petrom Porošenkom i ruskim Vladimirom Putinom sudjelovali u Parizu na sastanku o krizi u Ukrajini i poštivanju mirovnog sporazuma Minsk 2, čija su tema bila i događanja u Siriji. “Nas dvoje inzistirali smo da je IS neprijatelj kojeg se mora pobijediti”, rekao je Hollande.

Merkel i Hollande također su se složili da dva krizna žarišta, Ukrajina i Sirija, nemaju veze jedno s drugim. “Za nas pitanje Sirije nije povezano s pitanjem Minska”, kazala je Merkel, referirajući se na mirovni sporazum kojim je trebao biti okončan sukob u Ukrajini. “Ta pitanja nemaju ništa jedno s drugim”, rekla je.

Merkel je također kazala da njezina prošlomjesečna izjava da bi se sirijski predsjednik Bašar al Asad trebao uključiti u razgovore kojim bi se završio rat u Siriji ne znači da smatra da bi on trebao ostati na vlasti.

Što se tiče Ukrajine, Hollande je naglasio da će trebati vremena da se organiziraju izbori u toj zemlji koji bi poštivali međunarodne standarde, jer ne želi da se organiziraju izbori na teritoriju istočne Ukrajine u uvjetima koji ne bi poštivali sporazum iz Minska. Stoga je jasno da će se rokovi iz Sporazuma iz Minska prekoračiti. “Vjerojatno je, sada gotovo sigurno, da ćemo – budući da nam je potrebno tri mjeseca da organiziramo izbore – prekoračiti rok koji je u sporazumu iz Minska bio 31. prosinca 2015.”, rekao je na konferenciji za novinare.

U sporazumu iz Minska navodi se da bi Ukrajina do kraja godine trebala ponovno imati kontrolu nad čitavim teritorijem zemlje. Merkel je rekla da se na današnjim razgovorima Putin obvezao raditi na stvaranju uvjeta koji bi dopustili izbore “u skladu s Minskom i na temelju ukrajinskih zakona”. Ukrajinski predsjednik Porošenko kazao je da će “rat” u Ukrajini biti završen kada se i posljednji dio ukrajinskog teritorija oslobodi, a što se tiče rezultata razgovora u Parizu izrazio je “oprezni optimizam”.

Related Posts