Merkel i Hollande u Bruxellesu o Ukrajini

Francuski predsjednik Francois Hollande, ukrajinski Petro Porošenko i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarat će u četvrtak u Bruxellesu o mirovnom procesu u Ukrajini, dva tjedna nakon ministarskog sastanka u Parizu koji su obilježile trajne blokade.

Susret će se održati u podne, u prigodi summita Europskog vijeća posvećenog migrantskoj krizi, priopćeno je u srijedu iz ureda francuskog predsjednika. Troje čelnika sastaje se pošto su europski ministri vanjskih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu poručili da će i dalje biti odlučni prema Moskvi u vezi sa sankcijama koje će ostati na snazi sve dok se u cijelosti ne bude poštovao mirovni ugovor potpisan lani.

Taj ugovor, potpisan u veljači 2015. u Minsku zahvaljujući francusko-njemačkom posredovanju i u nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, predviđa uspostavu primirja i niz političkih, gospodarskih i socijalnih mjera radi prekida separatističkog sukoba na proruskom istoku Ukrajine u kojemu je u gotovo dvije godine poginulo više od 9000 ljudi. Veleposlanici 28 zemalja EU-a dogovorili su se 9. ožujka u Bruxellesu da će produljiti sankcije uvedene ruskim pojedincima i pobunjeničkim vođama na istoku Ukrajine zbog njihove umiješanosti u sukob.

Početkom ožujka napori Pariza i Berlina za obnovu mirovnih pregovora naišli su na blokadu Kijeva i Moskve koji se međusobno optužuju za teškoće u organiziranju lokalnih izbora. Nakon susreta francuskog, njemačkog, ukrajinskog i ruskog ministra vanjskih poslova u Parizu, francuski ministar Jean-Marc Ayrault rekao je da se izbori na istoku Ukrajine trebaju održati do srpnja.

Premda zapadne zemlje očekuju da će ti izbori omogućiti političku reintegraciju istoka, Kijev se boji da bi Rusija, koju optužuje da vojno pomaže separatistima, mogao iskoristiti to za destabilizaciju čitave bivše sovjetske republike.

You may also like