Merkel i Erdogan o stanju demokracije u Turskoj

Njemačka kancelarka Angele Merkel planira s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom idući tjedan razgovarati o stanju demokracije u Turskoj, najavio je njezin glasnogovornik u petak pošto je turski parlament učinio korak prema ukidanju imuniteta parlamentarnih zastupnika.

“Za unutarnju stabilnost svake demokracije važno je da sve relevantne društvene skupine budu zastupljene u parlamentu. Sva ta pitanja sigurno će biti teme razgovora kancelarke Merkel s predsjednikom Turske” u ponedjeljak, rekao je Steffen Seibert.

Merkel putuje u ponedjeljak u Tursku na humanitarni summit, a na rubu skupa predviđen je njezin sastanak s Erdoganom. “Općenito, zabrinjava nas rastuća politička polarizacija” u Turskoj, rekao je Seibert te istaknuo da su “sloboda govora i mišljenja” uvjet demokracije koji bi “posebno trebao vrijediti za izabrane zastupnike u parlamentu”.

Erdogan je, komentirajući prihvaćanje prvog članka zakona o ukidanju imuniteta zastupnicima, rekao da se radi o “povijesnom glasovanju”. “Moj narod ne želi vidjeti u ovom parlamentu zastupnike koji su počinili zločine” Turski parlament prihvatio je u petak prvi članak zakona o ukidanju imuniteta zastupnicima i ta ustavna promjena mogla bi, upozorava prokurdska oporba, njihove zastupnike “izbrisati” iz parlamenta.

Erdogan optužuje prokurdski HDP, treću najveću stranku u parlamentu po brojnosti, da je političko krilo kurdskih militanata, što HDP opovrgava. HDP optužuje Erdogana da želi njihove zastupnike istjerati iz parlamenta i time ojačati vladajuću Stranku pravde i razvoja koja će izglasati ustavnu promjenu i donijeti Turskoj izvršni predsjednički sustav kakav želi Erdogan.

Turske zastupnike imunitet štiti od sudskog progona, no novi bi zakon omogućio sudski progon članova parlamenta protiv kojih se trenutačno vode istrage, njih 138, među kojima su 101 član HDP-a te članovi glavne oporbene Republikanske narodne stranke.

Njemačka je bila važan čimbenik postizanja sporazuma EU-a i Turske 18. ožujka kojim se Ankara obvezala zaustaviti migrantski val u Europu u zamjenu za financijsku pomoć, ukidanje viznog režima i ubrzanje pristupnih pregovora o ulasku u EU. Erdogan je već zaprijetio da sporazum neće poštovati ako EU ne ukine vize turskim državljanima. No EU traži da Turska izmijeni svoj zakon protiv terorizma koji preširoko primjenjuje i koji, kako smatra Bruxelles, može biti krinka za gušenje oporbe.

You may also like