Merkel će s Trumpom o trgovinskim pitanjima pregovarati u svibnju na sastanku G7

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je kazala da je susret čelnika vodećih svjetskih gospodarstava G7 u svibnju dobra prilika da s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom raspravi nesuglasice o tome kako održati slobodnu trgovinu i istovremeno trgovinski promet učiniti poštenijim.

“Naravno, stajališta se razlikuju i jedan sastanak to neće promijeniti. No, predsjednik Trump je tijekom našeg razgovora jasno dao do znanja da je protiv izolacionizma i slobodnu, ali poštenu trgovinu”, kazala je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare na sajmu tehnologije CeBIT s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

“I sada moramo formulirati što to znači za svaku od naših zemalja”, kazala je Merkel, govoreći o razlici u stajalištu s američkom administracijom oko trgovinskih pitanja koja su isplivala na prošlotjednom susretu s Trumpom u Washingtonu.

Prema njezinim riječima, “G7 je dobra prilika za to, ali ne mogu reći da li ćemo moći riješiti sporna pitanja”. Summit G7 održava se u svibnju u Italiji, a trgovina će najvjerojatnije biti najosjetljivije pitanje na tom skupu. Shinzo Abe smatra da Japan i EU moraju braniti slobodnu trgovinu i pokušati u svoj tabor dovesti SAD.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mora prestati uspoređivati njemačku vladu s nacističkim režimom, kazala je u ponedjeljak kancelarka Angela Merkel, javlja dpa i podsjeća da su dvije zemlje u svađi zbog kampanje turske strane glede ustavnih reformi koje bi Erdoganu omogućile puno veće ovlasti. “Moja izjava, da usporedbe s nacizmom koje dolaze od turske strane moraju prestati, znači da nema ‘ako’ i ‘ali’, upozorila je Merkel na konferenciji za novinare.

To nije prvi puta da je kancelarka Merkel to zatražila, s obzirom da je njezina zemlja gotovo svakodnevno izložena verbalnim napadima Ankare, dodaje agencija. Erdogan je u više navrata usporedio njemačku i nizozemsku vladu s nacističkim režimom jer nisu dozvolile da na skupovima turske dijaspore sudjeluju turski ministri.

Njemačka zastupnica turskog podrijetla Cemile Giousouf, iz redova Merkeličinih konzervativaca (CDU), izrazila je zgražanje Erdoganovim izjavama i zatražila ispriku. po njezinim riječima, takve izjave nanose štetu ugledu njemačkih Turaka i suživotu. “Ako Erdogan ima imalo pristojnosti, ispričat će se kancelarki”, kazala je Giousouf.

You may also like

0 comments