Merkel: Branim svoju viziju Europe

Njemačka kancelarka Angela Merkel produhovljeno je u petak branila svoju politiku obećavši da će se “boriti za svoju viziju” upravljanja migrantskom krizom koja je opteretila njemačke resurse i naštetila njezinoj popularnosti. Unutarnji sukobi u vladajućoj koaliciji i jednostrana odluka njezina ministra unutarnjih poslova o politici azila pobudili su nove sumnje u njezino vodstvo, iako izvori u koaliciji odbacuju nagađanja o puču.

Anketa televizije ZDF pokazala je u petak da mala većina Nijemaca smatra kako Merkel loše upravlja migrantskom krizom. Kritičari kažu da je njezina poruka iz kolovoza “mi to možemo”, kao odgovor na mučne scene izbjeglica suočenih sa zatvorenim granicama i neprijateljskim raspoloženjem u nekim članicama EU-a, potaknula još više migranata da krenu prema Njemačkoj, dovodeći do granice izdržljivosti resurse lokalnih vlasti.

Merkel (61) zauzela je obrambeni stav u emisiji ZDF-a pod naslovom “Što sada, gospođo Merkel?”. “Kancelarka drži stvar pod kontrolom….Imam viziju i za nju ću se boriti”, izjavila je dodajući da se moraju riješiti uzroci migrantske krize i bolje zaštititi vanjske granice EU-a. Upitana je li spremna riskirati položaj zbog politike prema izbjeglicama, Merkel je odgovorila: “Ne, u ovom trenutku imam previše posla. U ovom sam mandatu na raspolaganju biračima”.

Idući mjesec navršit će se deset godina njezina vođenja vlade. Merkel, koju su dvojica novinara pola sata “rešetala” pitanjima, čvrsto je ostala pri svome stavu. “Nisam prvi kancelar koji se morao za nešto boriti”. Njemačka je primila golemu većinu migranata koji u rekordnom broju poplavljuju Europu bježeći pred ratom i siromaštvom na Bliskom istoku, u Africi i Aziji za koji se vjeruje da će do kraja godine premašiti 1 milijun ljudi.

Lokalne vlasti se muče izaći na kraj s priljevom i ‘kultura dobrodošlice’ koju je Njemačka širila tijekom ljeta se izgubila dok se gomilaju brige kako zbrinuti nove migrante. Napetosti unutar konzervativnog bloka Angele Merkel pojačale su se ovaj tjedan nakon što se pokazalo da je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere nastojao pojačati kontrole prije tri tjedna a da o tome nije informirao Merkel niti predstojnika njezina ureda Petera Altmaiera kojega je zadužila za nadgledanje vladina upravljanja migrantskom krizom.

Ministar financija Wolfgang Schaeuble, politički veteran i veoma važan u Kršćanskim demokratima (CDU) pojačao je napetost u srijedu nazvavši priljev migranata lavinom i nagovijestivši kako ju je izazvao “nemarni skijaš”. U kolovozu je Njemačka odlučila staviti izvan snage za sirijske migrante Dublinske propise Europske unije koji obvezuju migrante da zatraže azil u prvoj zemlji EU-a u koju uđu. Otada je ublažila tu dobrodošlicu.

You may also like