Merkel branila iranski nuklearni sporazum

 Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu se tijekom rasprave u Bundestagu o proračunu za tekuću godinu dotaknula važnih unutarnjih i vanjskih političkih tema i još jednom podržala je nuklearni sporazum s Iranom.
„Iran, prema spoznajama Međunarodnog atomskog ureda IAEA ispunjava svoje obveze iz ugovora. Stoga je neopravdano u ovom trenutku izići iz ovog sporazuma“, rekla je Merkel obraćajući se zastupnicima.

“Pitanje je možete li bolje razgovarati ako raskinete sporazum ili ako ostanete u njemu… mi kažemo da možete bolje razgovarati ako ostanete u njemu”, kazala je.

Po sporazumu, Iranu je 2016. ukinuta većina sankcija, a on zauzvrat mora ograničiti svoj nuklearni program, pod strogim nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Sporazum pomaže stranim silama zabrinutim zbog regionalne uloge Teherana da riješe svoje razloge za zabrinutost, rekla je kancelarka koja priznaje da je sporazum “sve samo ne idealan, ali Iran se, po onome što znaju međunarodne vlasti za atomsko oružje, pridržava obveza iz sporazuma”.

Akutna prijetnja Irana Izraelu postoji, rekla je Merkel i zaključila da je bolje ostati u sporazumu i o tome razgovarati s Teheranom nego se potpuno povući.

Iran je ponovio da neće popustiti pred američkim pritiskom i da će se oduprijeti američkim planovima, nakon što se američki predsjednik Donald Trump prošli tjedan povukao iz sporazuma sklopljenog 2015. Trump je nezadovoljan što sporazum ne obuhvaća iranske balističke projektile i njegovu ulogu u regionalnim ratovima te što ne definira što se će dogoditi nakon njegova isteka 2025.

Velike europske zemlje dijele njegove razloge za zabrinutost, ali tvrde da je nuklearni sporazum najbolji način da se spriječi Iran da razvije atomsko oružje.

Rasprava o proračunu u parlamentu se po tradiciji pretvara u svojevrsno predstavljanje aktualne vladine politike. Angela Merkel je obranila povećanje proračuna za obranu koje je zatražila ministrica obrane Ursula von der Leyen. „Mislim da ne možemo govoriti o dodatnom naoružavanju Bundeswehra nego o pukom opremanju oružanih snaga. Vojnici moraju biti dovoljno dobro opremljeni kako bi se mogli uhvatiti ukoštac s misijama u inozemstvu i rastućim obvezama“, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je naglasila da njezina nova vlada ne planira nova zaduženja što je, po njezinu mišljenju, „sve samo ne samo po sebi razumljivo“.

Zastupnica i šefica desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel izazvala je skandal u Bundestagu tijekom rasprave o proračunu kada je useljenike optužila za ugrožavanje blagostanja u Njemačkoj. „Burke, nositeljice marama, subvencionirani muškarci naoružani noževima i ostali beskorisnici nisu osiguranje za naše blagostanje, privredni rast i socijalnu državu“, rekla je Weidel. Nakon tih riječi predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble izrekao je zastupnici Weidel opomenu.

You may also like