Merkel: antisemitizam, rasizam i mržnja prema drugome aktualniji su no ikad

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava u subotu, njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je ponovnu pojavu antisemitizma u svojoj zemlji, dok je konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz podsjetio na “osobitu povijesnu odgovornost” Austrije u genocidu nad Židovima.
Sada je važnije nego ikada prisjetiti se milijuna žrtava holokausta jer “antisemitizam, rasizam i mržnja prema drugome aktualniji su nego što je to bio slučaj u prošlosti”, rekla je Merkel.

Nazvala je sramotom činjenicu da židovske ustanove moraju biti pod policijskom zaštitom, bilo da se radi o vrtiću, školi ili sinagogi.

Založila se također da se u novoj njemačkoj vladi o kojoj se trenutno vode pregovori ustanovi nova funkcija povjerenika za antisemitizam.

 Kurz je na Twitteru objavio da su i “Austrijanci bili sudionici, i oni su imali udjela u strašnim zločinima holokausta. Nosimo osobitu povijesnu odgovornost koju nova vlada otvoreno priznaje”.

Ova izjava dolazi pošto se Austrija, koju je Treći Reich anektirao u ožujku 1938., dugo smatrala “prvom žrtvom nacizma”.

Zemlja je zapravo oduševljeno dočekala Anschluss Adolfa Hitlera, rođenog u Austriji, i potpuno je bila uključena u nacistički vojni i represivni aparat.

Kurzova izjava dolazi također u prilikama sve češćih izgreda povezanih s antisemitizmom i nacizmom u Austriji.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta koji je UN uveo 2005., obilježava se svake godine 27. siječnja, na dan kada je 1945. oslobođen nacistički koncentracijski logor Auschwitz. (Agencije)

You may also like

0 comments