Mjerilo kod ocjene proračuna mora biti i izbjeglička kriza

Europska komisija mora uzeti u obzir izbjegličku krizu kada bude ocjenjivala proračune nekih zemalja članica, rekao je u ponedjeljak predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem.

“Kod nekih zemalja postoji rizik od probijanja proračuna i u tom slučaju Europska komisija mora uzeti u obzir te izvanredne okolnosti i mislim da će to učiniti”, rekao je Dijsselbloem na konferenciji za novinare u Den Haagu. “Neke zemlje gotovo da ne primaju izbjeglice a neke imaju dosta proračunskih sredstava” i mogu ih primiti a da ne prekorače proračunske okvire. “Mora postojati izravna veza između dodatnih troškova i velikog broja prihvaćenih izbjeglica”, dodao je ne navodeći imena zemalja.

Govoreći o otocima na koje svakodnevno stižu tisuće ljudi, Dijsselbloem je istaknuo da se “Grčka ne može sama nositi s tim problemom i moramo učiniti sve da joj pomognemo”. Grčka očekuje tranšu od 2 milijarde eura u okviru novog međunarodnog zajma vrijednog 86 milijarda eura koji joj je u srpnju odobren na tri godine u zamjenu za provedbu strukturnih reforma i proračunsku konsolidaciju.

Atena se sprema donijeti drugi paket mjera kako bi dopunila “privremene mjere” koje se od nje traže za isplatu tih dviju milijarda eura za kojima će uslijediti još jedna milijarda.

You may also like