Mercedes ulazi u posao s dostavom

Njemačka kompanija u partnerstvu s američkim startupom razvija koncept dostave u gradovima. Mercedesovi proizvodi uskoro će i letjeti, u skladu sa značenjem znaka te njemačke kompanije koji simbolizira dominaciju na kopnu, zraku i vodi. Daimler je u srijedu objavio da će se povezati s američkim startupom Matternetom u razvoju bespilotnih letjelica (dronova) za svoju novu generaciju dostavnih vozila.

Radi se o inicijativi adVANce koja zamišlja novu generaciju električnih kombija koji bi na krovu imali dron. Letjelica bi služila za dostavu paketa koju kombi prevozi u područja urbanih središta gdje eventualno nije dopušten pristup vozilima ili je on otežan. K tome, vozač i dron istovremeno bi mogli dostavljati pošiljke čime se značajno ubrzava proces dostave. Cilj inicijative adVANce je pretvoriti kombije i dostavna vozila u “inteligentne, umrežene podatkovne centre”, pojasnio je za medije Volker Mornhinweg, direktor Daimlerove divizije dostavnih vozila.

U razvoj i dizajn električnih i umreženih kombija njemačka kompanija u sljedećih pet godina namjerava uložiti 500 milijuna eura. U sklopu partnerstva s kalifornijskim Matternetom Damler je stekao i “višemilijunski” udjel u toj tvrtki, otkrila je glasnogovornica njemačkog diva, a prenosi Wall Street Journal. Inače, objave američkom financijskom regulatoru otkrivaju da je Matternet do sada prikupio 9,5 milijuna dolara. Iako Daimler tvrdi kako je koncept unikatan unutar segmenta dostavnih vozila, idejom o lansiranju dronova s krova vozila bavi se i američka pošta (USPS). Prošle godine je USPS raspisao natječaj za obnovu flote svojih vozila, a američka kompanija Workhorse Group poslala je prijedlog integracije drona na poštanska vozila. Međutim, glasnogovornik Workhorsea tvrdi kako još nije zaključen njihov ugovor s USPS-om.

No, kako su električna vozila postala trend među proizvođačima automobila, tako su dronovi trend među dostavljačkim kompanijama. Iako je regulativa za tu vrstu letjelica još u povojima, testiranja dostave paketa pomoću dronova radi Deutsche Post DHL, pa američki Amazon te kineski JD. Dronovi bi trebali postati odgovor na rastuću popularnost elektroničke trgovine te sve izraženiju urbanizaciju koja otežava brzu i efikasnu dostavu paketa. U Mercedesovoj viziji dostavnog vozila bliske budućnosti pod nazivom Vision Van kombi na električni pogon imao bi doseg od 270 kilometara, a imao bi poseban prostor za dostavnog drona. Mehanizam unutar kombija “ubacio” bi paket u dron koji ga zatim dostavlja, piše Poslovni dnevnik.

Prema zamisli Daimlerovih stručnjaka, dron može dostavljati paket na kratkoj udaljenosti od kombija. K tome, letjelica može dostavljati lakše pakete na zgrade s uređenim prostorom za slijetanje, dok vozač s vozilom dostavlja teže pakete. Naime, Matternetov dorn M2 može ponijeti dva kilograma, a domet mu je oko 20 kilometara. “Ako pružatelj usluga dostave zaustavi vozilo u stambenoj četvrti, bit će moguće dostavljati više pošiljki u isto vrijeme, kako zrakom, tako i manulanim načinom”, ističu iz Daimlera. Drugi je scenarij da kupac naruči proizvod na stranici internetskog trgovca uz opciju dostave unutar jednog sata. Sustav pronađe vozilo u blizini, pa dron iz skladišta dostavi paket u vozilo koje zatim dostavi pošiljku krajnjem kupcu, pojašnjava za Business Insider osnivač i izvršni direktor Matterneta Andreas Raptopoulous. Daimler nije otkrio koliko će trebati vremena da ovaj koncept dostave uđe u širu optrebu, ali može proći i nekoliko godina dok se ne dovrše sva potrebna testiranja, kaže Raptopoulous.

0 comments