Menadžeri VW-a ne žele se odreći bonusa

Vodeći menadžeri Volkswagena ne žele se odreći bonusa u ovoj godini, unatoč tome što su radnicima preporučili stezanje remena, s obzirom na posljedice skandala s lažiranjem podataka o ispuštanju štetnih plinova, objavio je tjednik Der Spiegel.

Ne imenujući izvore, tjednik je u četvrtak izvijestio da su “neposredno prije donošenja odluke u nadzornom odboru o plaćama izvršnog odbora” njegovi članovi dali do znanja da su spremni prihvatiti manje bonuse, ali ih se nisu spremni odreći u cijelosti, iako su u više navrata poručivali radnicima da kriza dovodi u pitanje sam opstanak grupe.

Bivši izvršni direktor VW-a Martin Winterkorn dobio je prije godinu dana bonus veći od tri milijuna eura. Glasnogovornik tvrtke izjavio je za AFP da će naknade menadžerima biti objavljene u godišnjem izvješću VW-a 28. travnja. “Uprava je čvrsto odlučila dati primjer kada je u pitanju prilagodba bonusa,” rekao je, odbacivši članak njemačkog tjednika kao “čistu špekulaciju”.

Winterkornov nasljednik Matthias Mueller postavljen je prošle godine kako bi izvukao njemačkog proizvođača automobila iz najdublje krize u povijesti koja je izbila kada je otkriveno da je VW u 11 milijuna dizelskih vozila širom svijeta ugradio softver kako bi omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova.

Mueller je tada kazao radnicima da je nužno “stegnuti remenje na svim razinama”, od uprave do radnika. Der Spiegel pak piše da je bivši financijski direktor Hans-Dieter Poetsch, koji je u listopadu imenovan na čelo nadzornog odbora, dobio “kompenzaciju” od gotovo 10 milijuna eura na ime smanjene plaće. Procjenjuje se da će skandal koštati VW milijarde eura u vidu kazni i mogućih pravnih troškova, čiji ukupni iznos trenutno nije moguće sagledati.

You may also like