Mega ministarstvo, kojim dominira okoliš, imat će manje službenika

Tomislav Ćorić
U tijeku su i izbori državnih tajnika, o kojima je jučer premijer razgovarao i s koalicijskim partnerima, a imena bi trebala biti objavljena na ovog tjedna.

Da je Zeleni plan ultimativan za Europu u narednom razdoblju i da će to poštivati i Hrvatska pokazuje i novi ustroj novog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Spajanjem dvaju ministarstava u jedno objedinjene su i uprave i samostalne službe, za čije čelne pozicije sada predstoje postupci odabira, no već na prvi pogled uočljivo je da prevladava broj uprava iz “zelenog” sektora u odnosu na one iz klasičnoga gospodarstva.

Ukupno, naime, novo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ima devet uprava, uz još Ravnateljstvo za robne zalihe, Zavod za zaštitu okoliša, te Samostalni sektor za pravne poslove i Samostalnu službu za unutarnju reviziju. U tri su uprave objedinjene standardne ‘gospodarske’ službe, a pet je iz područja okoliša, dok su devetu upravu za programe EU ranije imala oba ministarstva.

Nova Uprava za internacionalizaciju obuhvatit će sektore za investicije, za potpore i poduzetničku infrastrukturu, te za inovacije i za konkurentnost. Unutar svakog od tih sektora bit će ustrojeno i po više službi za pripremu i praćenje provedbe politika i aktivnosti.

U Upravi za industrijsku politiku bit će, pak, ustrojena dva odjela, jedan koji će se fokusirati na one problematične i njihovo restrukturiranje, poput Đure Đakovića i brodogradilišta, te odjel fokusiran na one zdrave s potencijalom, koji će se baviti praćenjem razvoja i industrijskom politikom, te mjerama za razvoj proizvodnje. Unutar ove uprave bit će i sektori za rudarstvo, te za unapređenje i razvoj poduzetništva i obrta. Treća “gospodarska” uprava je za trgovinu i javnu nabavu. U toj su upravi povezani sektori trgovine i tržišta, roba i usluga, te prava potrošača i politike javnih nabava.

Iz ranijeg resora kojim je upravljao sadašnji ministar gospodarstva Tomislav Ćorić pet je, dakle, uprava u novom ministarstvu. Uprava za klimatske aktivnosti, koja će imati dva sektora – za klimatsku politiku, te za zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja, te uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje okolišom, unutar koje će biti dva sektora sa službama koje se bave tim područjima.

Slijedi Uprava za energetiku sa sektorima za energetsku politiku i planiranje, za energetska tržišta i infrastrukturu, te obnovljivce i sektorom za naftno rudarstvo i geotermalne vode. Uprava vodnog gospodarstva i zaštite mora imat će tri sektora i područnu službu za zaštitu mora i priobalja sa sjedištem u Rijeci, dok Uprava za zaštitu prirode treba imati sektore za bioraznolikost i za zaštićena područja.

I nakon spajanja, ova dva resora ostaju razdvojena, i to doslovno. Na internetskim stranicama Ministarstva poziva se, naime, sve zainteresirane za komunikaciju da se za poslove iz djelokruga gospodarstva obraćaju na adresi u Ulici grada Vukovara 78, gdje je i oduvijek bilo sjedište Ministarstva gospodarstva, dok se na poslove održivog razvoja poštu može slati na Radničku cestu 80, gdje je donedavno bilo sjedište Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a kako ministar Ćorić nije promijenio adresu, sada je tamo i sjedište novog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U tijeku su, inače, izbori državnih tajnika, o kojima je jučer u Vladi premijer Andrej Plenković razgovarao i s koalicijskim partnerima, a imena novih trebala bi biti objavljena na ovotjednoj sjednici. Potom bi trebali uslijediti natječaji za ravnatelje uprava, koji bi po novom zakonu zamijenili dosadašnje pomoćnike ministara, te bi time konačno zaživjela profesionalizacija i depolitizacija državnih službi.

Spajanjem je predviđeno i smanjenje broja zaposlenih službenika, a naznaku u slučaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja daje predviđeni okvirni broj zaposlenika, s tim da valja napomenuti da je on samo okvirni, te nije i stvarni pokazatelj stanja na terenu.

U novom ustroju predviđeno je ukupno 966 službenika i namještenika, što je 251 manje u odnosu na okvirne brojeve za prethodna dva ministarstva. Prema posljednjoj uredbi o ustrojstvu, za Ministarstvo gospodarstva predviđeno je, naime, bilo 642 službenika, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 575, piše Poslovni dnevnik

You may also like