Medvedev: Rusija smanjuje ovisnost o nafti

Prihodi od nafte i plina prvi put su popunili manje od polovine federalnog budžeta Rusije, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na plenarnoj sjednici u Sočiju u okviru Međunarodnog ekonomskom forumu, prenosi naš specijalni dopisnik Aleksej Lossan. Prema riječima premijera, država mora smanjiti ovisnost o nafti i fokusirati se na četiri oblasti: investicijske aktivnosti, zamjenu uvozne robe na domaću, reformu javne uprave i ekonomičniju fiskalnu politiku.

Kako je rekao, razlog za manji priljev u budžet su „pad cijena i fleksibilna politika deviznog tečaja, međutim, ovaj se trend treba nastaviti, čak i kada se cijena nafte oporavi”. Prema riječima ruskog premijera, prihodi od nafte i plina ne bi trebali biti glavni izvor za popunjavanje budžeta, a suficit bi trebao biti usmjeren na neovisne fondove, piše Russia Beyond the Headlines.

Medvedev smatra da je nestabilnost u svjetskoj ekonomiji i politici najviše pogodila zemlje u razvoju. „Rusija ne može ignorirati svjetske trendove fokusirajući se na vlastiti razvoj”, rekao je Medvedev. On je dodao da je „ruska ekonomija već pola godine prisiljena suočavati se s neviđenim pritiscima zapadnih sankcija”. Međutim, kako kaže, vlasti su bile svjesne ovih posljedica i političke odluke koja je dovela do sankcija. „Pred našim očima se pojavljuje nova realnost, a odnosi se na osnovne parametre razvoja”.

You may also like

0 comments