Home Geopolitika Medvedev potpisao dokument o povećanju teritorija za 50 000 kilometara kvadratnih

Medvedev potpisao dokument o povećanju teritorija za 50 000 kilometara kvadratnih

by admin

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je potpisao odluku o postavljanju granice Rusije kojom je površina kontinentalnog praga (šelfa) povećana za 50 tisuća kvadratnih kilometara. Premijer je to priopćio na susretu sa sudionicima sveruskog omladinskog obrazovnog foruma „Iturup”, koji se održava na Kurilskim otocima.  „Ipak ne smijemo zaboraviti na fosilna goriva”, izjavio je Medvedev. „Potpisao sam odluku koja utvrđuje rusku granicu na kontinentalnom šelfu Ohotskog mora.”

Prema riječima ruskog premijera, to znači da Rusija može koristiti svoj šelf, prenosi „Vzgljad”. „Upravo tamo se nalaze ogromni izvori sirovina, izvori energije. To je važan dokument, jer je donesen poslije konzultacija s komisijom UN-a o granicama kontinentalnog praga, koji je usuglašen s našim susjedima, s našim japanskim prijateljima”, zaključio je šef ruske Vlade. „Na taj način se površina našeg šelfa povećala za preko 50 tisuća kvadratnih kilometara.”, donosi Russia Beyond the Headlines.

„U skladu s Konvencijom UN-a o pomorskom pravu priobalne države uspostavljaju granice kontinentalnog šelfa na temelju preporuka Komisije za granice kontinentalnog šelfa, kao i tako što Generalnom tajniku UN-a predaju na čuvanje ispravljene pomorske karte i druge informacije, koje opisuju promjene granica šelfa. Granice koje su na taj način uspostavljene su definitivne i obvezujuće za sve”, navodi se u odluci Vlade.

Rusija je zahtjev za proširenje kontinentalnog šelfa u Ohotskom moru predala u veljači 2013. godine. Tome je prethodio višegodišnji rad na pripremi temeljnog znanstvenog obrazloženja ruskog zahtjeva. Sprovedene su i dugotrajne konzultacije s Japanom. Komisija je pozitivno odgovorila na zahtjev Rusije 2014. godine. Rusija je na taj način stekla prava na dio šelfa u centralnom dijelu Ohotskog mora površine preko 50 tisuće kvadratnih kilometara.

Related Posts