Medvedev dopustio mogućnost terorističkog čina

Ruski premijer Dmitrij Medvedev dopustio je u ponedjeljak mogućnost da je uzrok pada ruskog putničkog zrakoplova iznad Sinaja bio “teroristički čin”. “Naravno, postoji mogućnost da je riječ o terorističkom činu”, kazao je Medvedev u razgovoru za list Rosijskaja Gazeta, izvaci iz kojega su objavljeni u ponedjeljak navečer.

I izraelski ministar obrane Moshe Yaalon izjavio je u ponedjeljak da je ruski zrakoplov na Sinaju najvjerojatnije namjerno srušen, prenijela je glasnogovornica ministarstva. “Postoji velika vjerojatnost da je riječ o atentatu”, rekao je ministar na susretu s novinarima, prenijela je glasnogovornica.

Više drugih zemalja je također reklo da bi eksplozija bombe mogla biti uzrok pada Airbusa ruske kompanije Metrojet koji je iz Šarma el Šeika (Egipat) letio u Sankt Peterburg. Egipatski ogranak džihadističke organizacije Islamske države (IS) priopćio je da je odgovoran za zrakoplovnu nesreću koja se dogodila 31. listopada i u kojoj su poginula 224 putnika i člana posade, gotovo svi Rusi.

Medvedev je usto potvrdio da je Rusija pokrenula evakuaciju svojih državljana kojih u Egiptu ima 80.000. “Mislim da ćemo većinu naših sunarodnjaka uspjeti vratiti kući u iduća dva tjedna”, kazao je. Predsjednik Vladimir Putin naredio je u petak prekid svih letova u Egipat. Od petka je posebnim letovima iz Šarma el Šeika, poznatog ljetovališta na Sinaju, iz Hurghade na Crvenom moru i iz Kaira kući vraćeno oko 25.000 Rusa, rekao je zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič.

You may also like

0 comments