Medved: Prioritet mi je novi zakon o braniteljima

Kandidat za ministra hrvatskih branitelja, general u mirovini Tomo Medved dobio je u četvrtak jednoglasnu potporu matičnog saborskog Odbor za ratne veterane. O njemu se još treba izjasniti Hrvatski sabor, no, o kandidatu se više neće raspravljati, nego samo glasovati. Sabor bi, dakle, Medvedu mogao iskazati povjerenje već u petak. Svojim prioritetima označio je izradu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, veteranske centre, dijalog sa braniteljima, rješavanje problema nestalih. “Budem li izabran za ministra uvjeren sam u dobru suradnju sa svim zastupnicima u Saboru”, poručio je Medved.

Premijer Tihomir Orešković uvjeren je da će Vlada, zajedno s ministrom, rješavati braniteljske probleme. Siguran sam da će novi ministar dobro raditi, ima moju i podršku cijele Vlade, rekao je Orešković i poručio da “prošlost ne smijemo zaboraviti, ali moramo raditi na budućnosti zemlje”.

Medved je pred Odborom najavio da će, dobije li potpru parlamenta, po formiranju “ozbiljnog tima suradnika”, početi raditi nacrt novog zakona o pravima hrvatskih branitelja u kojem će svoje mjesto naći i pripadnici HVO-a. Novi zakon, kaže, treba biti cjelovit dokument, prilagođen današnjem vremenu, jer su i današnji prioriteti drugačiji nego u vrijeme donošenja aktualnog zakona. “Dnevno u prosjeku umire osam branitelja, godišnje oko tri tisuće, prosječne starosti manje od 50 godina”, upozorio je Medved.

Za aktualni Zakon o pravima hrvatskih branitelja kaže da je zapravo zakon koji regulira stradalničku populaciju, statuse HRVI, nestalih… Od preko 500 tisuća branitelja, njih više od 400 tisuća nije prepoznato u tom zakonu. Medved ističe da su niz godina statusna i materijalna prava branitelja i stradalnika disperzirana u druge zakone što je stvorilo pravnu nesigurnost korisnika, a poznato je da se radi o iznimno ranjivim skupinama društva. Opskrbnina, 6.000 branitelja koji su nezaposleni i u teškoj su situaciji, prebačeni su u resor socijalne skrbi i time podvrgnuti univerzalnim mjerilima, pa ih je 1.500 izgubilo prava, a ostalima su ona umanjena, rekao je Medved. Branitelji su, kaže, suočeni s nizom nelogičnosti, pa tako za sve što poduzimaju moraju zatražiti ratni put ne stariji od šest mjesci, a ishođenje mu traje do tri godine.

Medved je, odgovarajući na prozivke Nenada Stazića (SDP) da je “sudjelovao na neprijavljenim demonstarcijama na Markovom trgu” i da je u “prosvjedima svjesno kršio zakone”, potvrdio da je na prosvjedu bio, jer su ga pozvale kolege kako bi spasio jednoga koji se popeo na krov prijeteći da će zbog revolta skočiti. “Došao sam, molio sam ga da ne počini suicid. Cijeli sam život legalist, zauzimam se za prava čovjeka, to sam činio i činit ću, kroz razgovor i agrumente”, kaže Medved. Za dugotrajni prosvjed i šator u Savskoj 66 kaže da je posljedica nerješavanja dugogodišnjih braniteljskih pitanja i izostanka dijaloga. Da, kao predsjednik veterana sudjelovao sam u prosvjedu, ali tako da sam uvijek pozivao na dijalog i razgovor, odgovorio je kandidat za ministra.

Smatra da Ministarstvo branitelja može raditi sa predviđenim proračunskim sredstvima za ovu godinu. Hrabri ga, kaže, da umanjenja nema u odnosu na realizaciju plana iz 2015., a žali što se u toj godini, pored niza zahtejva, nisu potrošila raspoloživa proračunska sredstava. Ministarstvo može raditi s novom administracijom, za niz radnji, više reda, dostupnost, dijalog, ne trebaju dodatna sredstva, potrebna je samo drugačija organizacija, kaže Medved. Jednim od prioriteta označio je i pitanje nestalih, u kvalitetnoj koordinaciji sa drugim ministarstvima nastojat će se to poglavlje zatvoriti.

“Izgleda da je dobitna kombinacija zvati se Tomo ili Tim”, našalio se SDP-ov Željko Jovanović koji je, kao i većina članova Odbora, pohvalio Medvedov “sjajni” ratni put i dobre kvalifikacije. Bili ste aktivni sudionik u prosvjedima branitelja, to nije plus, rekao mu je Jovanović, te zaželio uspjeh i da “šatorašku sagu” privede kraju.

I Stazić Medvedu prizanje da se hrabro i časno borio za Hravatsku, utemeljenu na pravnom poretku i vladavini prava, ali ga i proziva da je u braniteljskom prosvjedu “svjesno kršio zakone”, pa pita je li netko tko je tako postupa dostojan biti ministrom’ Pokretali ste prosvjede i bili s onima koji su na cestu iznosili plinske boce, bez razloga, hoćete li ih pokretati i sada, kad je proračun za branitelje smanjen za 48 milijuna kuna, pitao je Stazić.

Željko Glasnović (HDZ) uzvratio mu je da se ostavi “politikanstva” te da bi, da je “lustacija provedena bio odstranjen”. Znate vi dobro o čemu govorim, poručio je Glasnović, a Stazić upitao prijeti li mu to, jer ako je tako, otići će sa sjednice. Članovi Mosta i Domoljubne kolicije Medvedu su dali punu potporu, prepoznajući ga kao čovjeka sa sjajnom ratnom biografijom i osobom koja se nakon rata zauzimala za braniteljska prava.

Josipa Đakića (HDZ) zanima Medvedovo viđenje “devastiranog” zakona o pravima branitelja, mogućnost da dobije rang ustavnog, podatak o 37 tisuća nezaposlenih branitelja, prosvjed u Savskoj duži od 500 dana?

Željko Dilber (HDZ) Medvedovo sudjelovanje u prosvjedu ne vidi kao krimen, te poručuje kako prosvjeda ne bi ni bilo da bilo više suglasja, dijaloga između bivšeg ministra i prosvjednika. Vrata Ministarstva moraju biti otvorena, prvenstveno braniteljima, poručio je Dilber. “Pravi čovjek, na pravom mjestu, u pravo vrijeme”, ističe Stevo Culej (HDZ) koji, kao i nezavisni Šime Petrina daje Medvedu bezrezervnu potporu.

Petrina ga upozorava da novi proračun dijeli braniteljske mirovine dva dijela, jedan koji ide iz proračuna i drugi iz mirovinskih fodnova. Bojim se da je to uvertitra da se mirovine smanje, jer ako u proračunu nema novca, velik dio branitelja mogao bi ostati zakinut za mirovine, rekao je Petrina. Predsjednik Odbora Miodrag Demo, Medvedov suborac, poručuje mu da će imati njegovu maksimalnu potporu, te da će Odbor i Ministarstvo sinergijom rješavati probleme branitelja.

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno je u četvrtak iskazao povjerenje kandidatu za ministra hrvatskih branitelja generalu u mirovini Tomi Medvedu. O Medvedu se još treba izjasniti Hrvatski sabor, no o kandidatu se više neće raspravljati, nego samo glasovati, pa bi mu Sabor mogao iskazati povjerenje već u petak. Očekujem da će mi i Sabor dati takvu potporu, rekao je Medved novinarima.

Izrada nacrta novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, u kojemu će jedna od kategorija biti i pripadnici HVO-a, veteranski centri i više dijaloga, zadaci su koje si je postavio kandidat za ministra branitelja. Medved kaže da je proučio prijedlog državnog proračuna i da Ministarstvo branitelja može raditi s predviđenim sredstvima. Za više reda, dostupnosti i dijaloga ne trebaju dodatna sredstva, potrebna je drugačija organizacija, proučio je Medved.

Prethodno je Medveda Odboru predstavio premijer Tihomir Orešković izrazivši uvjerenje kako je riječ o pravoj osobi za to mjesto, uz napomenu kako mu je čast što će Medved biti dio njegova tima. “Bio je sudionik Domovinskog rata, dobitnik brojnih odličja, predsjednik ratnih veterana Tigrova, dobro je prepoznao probleme naših branitelja i siguran sam da je prava osoba za ministra branitelja”, rekao je Orešković na početku sjednice, nakon čega je uslijedila rasprava članova Odbora.

SDP-ovac Nenad Stazić prozvao je Medveda zbog sudjelovanja na prosvjedima na Markovu trgu te ga je upitao misli li da je “netko tko svjesno krši zakon dostojan biti ministar u Vladi”. “Sudjelovali ste u prosvjedima i svjesno i namjerno kršili zakone zemlje za koju ste se časno i hrabro borili. Znali ste da kršite zakon, no ipak ste sudjelovali u demonstracijama na Markovu trgu, koje nisu bile prijavljene policiji i u kojima su sudionici nasrtali na hrvatske policajce koji su branili hrvatske zakone. Rušili ste legalno izabranu vlast države za koju ste se borili hrabro i časno”, poručio je Stazić.

Mislite li, pitao je Stazić, da je netko tko svjesno krši zakon dostojan biti ministar u Vladi, te namjeravate li i kao ministar kršiti zakon kao što ste to činili dok niste bili ministar. Stazić je upitao Medveda i o proračunu za 2016. u kojem su smanjena sredstva za Ministarstvo branitelja u odnosu na proračun za prošlu godinu za 48 milijuna kuna. “Pokretali ste prosvjede i bili ste s onima koji su na cestu iznosili plinske boce prijeteći mirnim građanima Zagreba, i to bez ikakvih razloga. Namjeravate li i sada pokretati prosvjede kada za to imate 48 milijuna razloga”, rekao je Stazić na početku sjednice.

Miro Bulj (Most) ustvrdio je kako je vrijeme da se počne raditi na problemu hrvatskih branitelja. “Vi kao istinski hrvatski branitelj siguran sam da poznajete sve probleme i da ćete ući u sustav, da ćemo što prije krenuti u rješavanje problema naših suboraca. Ključnih problemi su ljudi na terenu, decentralizacija sredstava na terenu. Veteranski su centri isto vrlo bitni i zdravstvena skrb naših branitelja, koji sve mlađi umiru i oboljevaju, a starosna dob je 50 godina”, rekao je Bulj. Najbitnija je, kaže Bulj, promocija istine o Domovinskom ratu, što se može učiniti kroz memorijalno-dokumentacijski centar. Da treba početi raditi na rješavanju problema hrvatskih branitelja složio se i predsjednik Odbora Miodrag Demo ustvrdivši kako “nikad nije kasno”.

You may also like