Međusobne optužbe Turske i Rusije za novu eskalaciju u Siriji

Nakon što je u ponedjeljak pedeset ljudi, među kojima i djeca, poginulo u bombardiranju bolnica i škola u pokrajinama Idlebu i Alepu na sjeveru Sirije, eskalirale su međusobne optužbe Turske i Rusije za ratne zločine i napade na sirijski teritorij.

Ankara je optužila Moskvu da je krivac za “očigledan ratni zločin” koji je počinjen u raketnom napadu na pet zdravstvenih ustanova i dvije škole u blizini tursko-sirijske granice, a tursko ministarstvo vanskih poslova zatražilo je da Rusija odmah prekine napade ili će uslijediti “veće i ozbiljnije posljedice”. UNICEF je priopćio da su gađane četiri bolnice, među njima dvije koje surađuju s tom organizacijom. Bombardirane su i dvije škole u Azazu, na sjeveru Sirije, pri čemu je poginulo šestero djece.

SAD i Francuska osudile su smrtonosne napade na civilne ciljeve i zatražile hitnu obustavu svih napada na civile i omogućavanje dostave humanitarne pomoći stanovništvu na područjima zahvaćenim ratom. Glasnogovornik State Departmenta John Kirby izjavio je kako nastavak napada unatoč pozivima Međunarodne skupine za podršku Siriji da se izbjegnu napadi na civile “potiče sumnju u spremnost ili sposobnost Rusije da pomogne u zaustavljanju kontinuirane okrutnosti Asadova režima prema vlastitom narodu”.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je pak napade na bolnice, iza kojih vjeruju da stoje ruske ili Asadove snage, ustvrdivši da se radi o ratnim zločinima. Rusija je u utorak odgovorila na optužbe zatraživši raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a o turskom bombardiranju Sirije. Moskva je izrazila zabrinutost zbog turskih napada na Kurde blizu sirijsko-turske granice u sjevernoj pokrajini Alepu. “Rusko izaslanstvo duboko je zabrinuto zbog turske upotrebe sile protiv sirijskog teritorija”, poručio je jedan ruski diplomat u e-mail poruci ostalim članovima Vijeća sigurnosti.

Usprkos trodnevnoj turskoj paljbi, Kurdi, koje podržavaju Rusi, i dalje napreduju sa zapada pokrajine, kako bi osigurali potpunu kontrolu nad 800 kilometara granice, čije tri četvrtine već nadziru. Cilj im je povezati područja na sjeveru Sirije koja drže pod kontrolom kako bi stvorili jedinstvenu autonomnu regiju, poput Kurda u Iraku.

You may also like