Međunarodna zajednica osudila Sjevernu Koreju zbog ispaljivanja projektila

Međunarodna zajednica osudila je Sjevernu Koreju koja je ispalila četiri balistička projektila, javljaju mediji, a osude su izrekle Kina, SAD, Južna Koreja, Japan i Europska unija, pozvavši na smirivanje stanja u regiji.

“Kina se protivi sjevernokorejskom kršenju odredbi Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Geng Shuang, glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova. On je kritizirao i SAD i Južnu Koreju zbog njihovih nedavnih mjera protiv Sjeverne Koreje. Kina je tradicionalno jedna od samo nekoliko saveznica Sjeverne Koreje na međunarodnoj sceni. Međutim opetovana lansiranje balističkih projektila koje izvodi Pjongjang predstavlja iskušenje za te odnose, navodi dpa.

Kao reakciju na ispaljivanje u ponedjeljak, američki State Department rekao je da je “pripreman iskoristiti pun raspon mogućnosti koje stoje na raspolaganju protiv te sve veće prijetnje”, prenose američki mediji. “SAD strogo osuđuje (sjevernokorejsko) ispaljivanje projektila … kojim su prekršene rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koje strogo zabranjuju upotrebu tehnologije za lansiranje projektila”, rekao je glasnogovornik State Departmenta  Mark Toner u izjavi što ju prenosi ABC News.

To ispaljivanje očit je prosvjed protiv vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Američko-južnokorejski vojni manevri po imenom “Foal Eagle” počeli su prošle srijede. Sjeverna Koreja u više je navrata optužila Washington i Seul da su vježbe priprema za napad, što obje zemlje niječu.

Japanski i južnokorejski dužnosnici ranije su osudili ispaljivanje projektila koji su pali na oko 300 kilometara od japanske obale, odvojeno ih nazvavši “očitim kršenjem” rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Šefica za vanjsku politiku Europske unije Federica Mogherini izrazila je “solidarnost” s dvjema državama.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da je Tokio uložio “nepokolebljiv prosvjed” Pjongjangu zbog projektila koji su “smrtna prijetnja nacionalnoj sigurnosti”, prema izjavi vladina glasnogovornika.

Južnokorejski predsjednik i premijer  Hwang Kyo Ahn sazvali su sastanak nacionalnog vijeća sigurnosti.

“Sjever treba shvatiti da će ponavljanje provokacija i manijakalna opsesija razvojem nuklearnih i balističkih projektila samo ubrzati njegovu izolaciju i samouništenje”, navodi južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Japan se zauzima za to da Vijeće sigurnosti uputi snažnu poruku Sjevernoj Koreji, rekao je ministar vanjskih poslova Fumio Kishida.

(Agencije)

You may also like

0 comments