Međunarodna agencija za energetiku: Bitka oko zadovoljenja tržišta i prekomjerna opskrba u središtu promatranja

Svjetsko tržište nafte i dalje je prekomjerno opskrbljeno budući da smanjenu američku proizvodnju iz škriljaca, povezanu s nižim cijenama, nadomještaju druge zemlje, konstatirala je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA). Ukupna svjetska opskrba zadržala se u travnju na razini od 95,7 milijuna barela dnevno, budući da je smanjenu američku proizvodnju iz škriljaca nadomjestila veća proizvodnja iz zemalja okupljenih u naftnom kartelu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), kao i iz nekoliko proizvođača izvan OPEC-a, utvrdila je IEA u redovnom mjesečnom izvješću.

Čini se da je oštar pad cijena nafte, za više od 60 posto od prošlogodišnjeg lipnja do početka ove godine, bar privremeno zakočio uzlet proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u, napominju u agenciji, ukazujući na 60-postotni pad broja aktivnih bušotina u SAD-u. “Uvelike se očekivalo da će američki proizvođači nafte iz škriljca reagirati na niže cijene ali je iznenadila snažna izvedba nekih drugih izvora izvan OPEC-a”, navodi se u IEA-inom izvješću. “Čini se da se ruske naftne tvrtke izvanredno dobro nose s nižim cijenama nafte i međunarodnim sankcijama, zahvaljujući fleksibilnom poreznom režimu koji u slučaju pada cijena predviđa smanjenje njihovog poreznog opterećenja, kao i zahvaljujući osjetno nižim troškovima proizvodnje povezanim s padom vrijednosti rublja”, ističu u IEA-i, navodeći da je ruska proizvodnja u travnju povećana za čak 185 tisuća barela dnevno u odnosu na isto razdoblje lani.

Osjetno je porasla i brazilska proizvodnja, za 17 posto u prvom tromjesečju ove godine, a više se proizvodilo i u Kini, Vijetnamu i Maleziji. Agencija je u najnovijem redovnom mjesečnom izvješću povisila prognozu ovogodišnjeg rasta proizvodnje u zemaljama izvan OPEC na 830 tisuća barela dnevno, što je 220 tisuća barela dnevno više no što su prognozirali prošlog mjeseca. Ukupno bi ta skupina trebala proizvoditi 57,8 milijuna barela dnevno. “Nastavlja se proces uravnoteženja tržišta a u međuvremenu na neočekivanim mjestima niču džepovi povećane opskrbe”, zaključuju u IEA-i, izdvajajući primjer Rusije i Brazila koji su se po njima neočekivano dobro nosili s prošlogodišnjim padom cijena nafte.

Paralelno je u travnju ponovo povećana i proizvodnja u članicama OPEC-a, primjećuju u IEA-i, za 160 tisuća barela dnevno. U ožujku poskočila je za naviše revidiranih 960 tisuća barela dnevno. U agenciji kao razlog navode povećanje proizvodnje u Iraku i Iranu, dok najveća izvoznica Saudijska Arabija drži proizvodnju iznad 10 milijuna barela dnevno već drugi mjesec zaredom. Time je OPEC-ova proizvodnja u travnju dosegnula najvišu razinu od rujna 2012. godine, od 31,21 milijun barela dnevno, navode u IEA-i. Upozoravaju ipak da to ne znači da je OPEC dobio bitku za tržišni udio, s obzirom na smanjenu proizvodnju nafte iz škriljca u SAD-u. Naprotiv, 14-postotni rast cijena nafte na američkom tržištu u proteklih mjesec dana predstavlja slamku spasa za američke proizvođače. “Bitka tek počinje”, zaključuju. Agencija je ujedno zadržala važeću prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godini na 1,1 milijun barela dnevno, na ukupno 93,6 milijuna barela dnevno. (Agencije