Među prijetnjama nacionalnoj sigurnosti i SAD

Po novoj procjeni ruskoga predsjednika Vladimira Putina, Sjedinjene Američke Države prvi put predstavljaju jednu od prijetnja ruskoj nacionalnoj sigurnosti, što pokazuje u kolikoj su se mjeri odnosi između Rusije i Zapada u posljednjih nekoliko godina pogoršali.

Dokument pod nazivom “O strategiji nacionalne sigurnosti Ruske Federacije”, koji je na Novu godinu potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, zamjenjuje verziju iz 2009., koju je potpisao tadašnji predsjednik i aktualni premijer Dmitrij Medvedev, a u kojemu se ne spominju ni SAD ni NATO. U dokumentu stoji da je Rusija uspjela povećati svoju ulogu u rješavanju globalnih problema i međunarodnih sukoba, a upravo takva važnija uloga rezultirala je reakcijom Zapada.

Neovisna politika koju vodi Rusija, na međunarodnom i domaćem planu, potaknula je “reakciju SAD-a i njegovih saveznika, koji nastoje zadržati dominaciju u globalnim pitanjima”, a to bi moglo dovesti do “političkog, ekonomskog, vojnog i informacijskog pritiska na Rusiju”, stoji, među ostalim, u dokumentu. Odnosi između Rusije i Zapada dosegnuli su najnižu razinu pošto su ruske vojne snage anektirale ukrajinski Krim u ožujku 2014. Otad Zapad optužuje Rusiju da pomaže pobunjenicima na istoku Ukrajine, što Moskva opovrgava.

U dokumentu, koji raznim državnim tijelima služi kao temelj strategije planiranja nacionalne sigurnosti, ne spominje se Sirija. Rusija je 30. rujna pokrenula zračne napade na protuvladine pobunjenike koji se protive vladi sirijskoga predsjednika Bašara Al Asada, ruskoga saveznika.

You may also like

0 comments