Mediji u BIH: Zemlja je u krizi, prijete oružani sukobi

Bosna i Hercegovina upala je u novu duboku i opasnu krizu koja može imati nesagledive posljedice i gurnuti tu zemlju u nove sukobe, ocjena je većine lokalnih medija koji u petak opširno komentiraju odluke vlasti Republike Srpske da prekinu suradnju sa Sudom i Tužiteljstvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA).

Nova kriza na naslovnicama je svih dnevnih listova u BiH bez obzira iz kojega su entiteta.  “Dodikov udar na državu” i “RS prekida suradnju sa SIPA i pravosudnim institucijama BiH”, veliki su naslovi na prvim stranicama koje su donijeli sarajevski “Dnevni avaz” i “Oslobođenje”, dok banjolučki provladini dnevni listovi “Nezavisne novine” i “Glas Srpske” na naslovnicama također prenose informacije o prekidu suradnje što su ih dan ranije donijeli vlada i parlament RS. “Avaz” ističe kako je riječ o eskalaciji sukoba na relaciji Banja Luka-Sarajevo koji traju već mjesecima, a taj list, kao i “Oslobođenje”, citiraju izjavu predsjednika RS Milorada Dodika kako je u četvrtak malo nedostajalo da izbije oružani sukob između pripadnika SIPA-e i entitetske policije u Bosanskom Novom tijekom akcije uhićenja petorice bosanskih Srba osumnjičenih za ratne zločine.

Takve izjave, kako sugera “Avaz”, opasno posjećaju na podjelu unutar MUP-a BiH 1992. koja je prethodila ratu ali i na tzv. balvan-revoluciju kojom je Milan Martić počeo pobunu protiv Hrvatske.
Slično stajalište dijele i neki političari poput člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je iz službenog posjeta Ankari još u četvrtak poslao upozorenje kako ovakav razvoj događaja BiH može stajati mira.

U prvim analizama odluke Milorada Dodika da do kraja zaoštri odnose u BiH i zaprijeti oružanim obračunima navodi se kako bi u pozadini svega moglo biti nastojanje predsjednika RS da zaštiti svoju vladavinu od mogućeg kaznenog progona zbog kriminala. To je posebice teza na kojoj inzistiraju iz stranaka sa srpskim predznakom, koje su na entitetskoj razini u oporbi. Oporbene srpske stranke nisu sudjelovale ni na izvanrednoj sjednici parlamenta RS na kojoj su u četvrtak, u Dodikovoj nazočnosti, usvojeni zaključci o prekidu suradnje s državnim pravosudnim i policijskim tijelima. “Uvjeren sam da je to isključivo motivirano činjenicom da su teške koruptivne afere na pragu rasvjetljavanja”, kazao je ministar sigurnosti BiH DRagan Mektić koji je ujedno član vodstva Srpske demokratske stranke (SDS).

You may also like