Home Bosna i Hercegovina Mediji u BiH pišu o ‘sve gorim odnosima s Hrvatskom’

Mediji u BiH pišu o ‘sve gorim odnosima s Hrvatskom’

by Petra Rajković

Prijepori između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o opasnostima od islamskog radikalizma pogoršali su odnose između dvije zemlje, ocijena je većine bosanskohercegovačkih medija u četvrtak, no među njima je vidljiv različit pristup ovom problemu.

“Dnevni avaz” tako na udarnom mjestu donosi osvrt u kojemu se konstatira kako su odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovini sve gori, a dokaz tomu su, navodi list, verbalna “prepucavanja” hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bosanskohercegovačkih dužnosnika o opasnosti od islamskog radikalizma. List konstatira kako su najave iz Zagreba da će se nova vlast u Hrvatskoj više baviti stanjem u susjednoj zemlji za sada nanijele samo štetu i jednoj i drugoj strani.

“Od susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s čelnikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom sredinom listopada, kada je najavila kako će njena zemlja više koristiti položaj u EU i NATO-u za rješavanje pitanja unutar BiH te da će se nova hrvatska vlada puno više baviti pitanjima BiH, odnosi dviju zemalja sve su gori”, komentar je najtiražnijeg bosanskohercegovačkog dnevnog lista.

Ističe se kako su nakon uhićenja deset pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Hrvatske prema BiH stizale prijetnje, a nakon toga je hrvatska predsjednica “sebi dopustila da je vlasti BiH demantiraju u ocjenama o tisućama boraca ISIL-a u BiH” pri čemu je, kako se navodi, “glas razuma” s njene strane stigao tek u srijedu kada je kazala kako su nepotrebna prepucavanja o brojkama, jer je riječ o opasnosti koja svima prijeti.

Tražeći komentare o ovakvom razvoju događaja “Avaz” je citirao profesora Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Senadina Lavića, koji je ocijenio kako u svemu ovome nema ničega slučajnoga, a povezao je sukobe na relaciji Zagreb-Sarajevo s očekivanjem pravomoćne presude u slučaju “Prlić i ostali”.

Lavić tvrdi kako Hrvatska pokušava “napraviti predstavu” kojom bi pokazala da su Hrvati u BiH ugroženi od islamskih ekstremista i to vidi kao praktičnu revitalizaciju “tuđmanizma” u BiH.

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo ocijenio je za sarajevski list kako poticaji ovakvoj hrvatskoj politici dolaze od “hrvatsko-bosanskog lobija” u Hrvatskoj.

“Dolazimo opet u fazu kada se Hrvatska pokušava na neprikladan način miješati u poslove BiH, vjerojatno zbog nezadovoljstva položajem Hrvata”, kazao je Nobilo, uz ocjenu kako je to što Hrvatska danas ima i predsjednicu i premijera iz HDZ-a refleksija 90-ih godina.

“Ne šaljemo baš vojsku, ali tu smo negdje”, zaključio je Nobilo.

Za razliku od “Avaza” sarajevsko “Oslobođenje” prijepore na relaciji Zagreb-Sarajevo “gurnulo” je tek na jedanaestu stranicu i to citirajući ministra sigurnosti Dragana Mektića.

“Ako Kolinda otvori oči, do penzije ih neće zatvoriti”, naslov je teksta u ovom listu u kojemu je citirana Mektićeva poruka hrvatskoj predsjednici kako joj je bolje da se pozabavi problemima u svojoj zemlji i reagira na pojave relativizacije ustaštva.

Elektronički mediji u BiH razmjerno su suzdržano izvijestili o prijeporima izazvanim izjavama hrvatske predsjednice, izbjegavajući pritom posebne komentare i iznošenje vlastitih ocjena.

Mediji u Republici Srpskoj, koji su bliski njenom predsjedniku Miloradu Dodiku, verbalni rat između Zagreba i Sarajeva pokušali su iskoristiti za još jedan obračun s ministrom Mektićem koji je Dodikov politički potivnik.

Radio-televizija RS (RTRS) tako je ustvrdila kako su netočni Mektićevi podaci o tome da se na sirijsko-iračkim ratištima borilo 226 državljana BiH te kako ih je tamo najmanje dvostruko više.

(Agencije)

Related Posts