Mediji o Tihomiru Oreškoviću i novoj vladi

Pred novom hrvatskom vladom zahtjevna je zadaća ekonomskog oporavka zemlje, ističu u subotu svjetske novinske agencije prenoseći vijest da je Hrvatski Sabor u petak kasno navečer potvrdio novu vladu na čelu s Tihomirom Oreškovićem, financijskim stručnjakom iz farmaceutske industrije koji je neočekivano uplovio u političke vode.

Slabo poznat hrvatskoj javnosti prije neočekivanog imenovanja, Orešković (49) se smatra kompromisnom osobom koja će ujediniti novu konzervativnu koaliciju nakon što izbori u studenome nisu iznjedrili jasnog pobjednika, navodi francuska novinska agencija AFP. Agencija ističe njegove riječi da je u financijskom smislu fiskalni konzervativac a da u poslovnom smislu nije pobornik riskantnih poteza i eksperimenata.

Farmaceutski direktor i politički početnik, Tihomir Orešković je postao hrvatski premijer nakon što je u zemlji proveo samo nekoliko godina i slabo govori hrvatski, zbog čega neki dovode u pitanje njegove kvalifikacije za tu dužnost, dodaje agencija. Kolege i prijatelji opisuju novog premijera kao marljivog direktora s dobrim diplomatskim vještinama, a njegovo imenovanje pozdravila je poslovna zajednica u Hrvatskoj, kojoj su nužno potrebna strana ulaganja. Neki analitičari kažu da mu može biti prednost to što nema političke veze, dok drugi upozoravju da su vođenje tvrtke i države različite stvari i dovode u pitanje njegovu sposobnost neovisnog djelovanja, piše AFP.

Britanska agencija Reuters piše kako će glavne zadaće nove vlade najmlađe članice EU biti ograničavanje rasta javnog duga, smanjivanje visoke nezaposlenosti i poticanje skromnog rasta nakon šest uzastopnih godina recesije. Reuters prenosi da je hrvatsko gospodarstvo među najslabijima u Europskoj uniji, unatoč projekcijama rasta od oko 1,5 posto za 2015. nakon šest godina recesije. Javni dug iznosi 87 posto BDP-a i raste, dok je nezaposlenost 17,9 posto. Tri velike agencije za kreditni rejting dale su Hrvatskoj ocjenu BB, što je ispod investicijske razine, s negativnim izgledima. Reuters izdvaja da je Orešković najavio da će vlada ulagati u energetiku, turizam i infrastrukturu, dijelom povlačenjem oko milijardu eura godišnje iz europskih fondova, te da planira privatizirati nestrateška poduzeća i oporezovati nekorištenu imovinu.

Britanska agencija prenosi kako neki analitičari dovode u pitanje dugoročnu stabilnost vlade i kažu da nedostaju detalji u drugim politikama, kao na primjer u području obrazovanja, građanskih prava ili socijalnoj politici. “Ova vlada nije rezultat koherentnog političkog i gospodarskog programa, tu se radi o skupini pojedinaca koji još moraju iznijeti svoj plan. U tom kontekstu, teško je reći hoće li oni biti dobar tim”, rekao je politički analitičar Berto Salaj za Reuters. Njemačka Agencija dpa prenosi da je Orešković suočen s ogromnim izazovima i među njima izdvaja hitno potrebne gospodarske i administrativne reforme. Istodobno, postoji zabrinutost zbog krhkog gospodraskog oporavka koji je krenuo krajem 2014. nakon šest godina recesije. Dpa također navodi da je imenovanje povjesničara Zlatka Hasanbegovića, kojeg opisuje kao krajnjeg desničara, za ministra kulture te Mije Crnoje, koji je predložio “registar izdajnika”, za ministra branitelja – oba iz redova HDZ-a – izazvalo oštru kritiku oporbe i prosvjede građanskih udruga.

Deutsche Welle piše da Orešković neće biti jedini politički početnik u vladi. Most, nova stranka i koalicijski partner, imenovao je Antu Šprlju, koji je samo tri godine bio sudac u Metkoviću, ministrom pravosuđa, a bivšu časnu sestru Bernardicu Juretić, koja je uglavnom radila s ovisnicima, ministricom socijalne politike i mladih. Ruske agencije javljaju da je na čelu potvrđene nove vlade jedan od najuspješnijih hrvatskih poslovnih ljudi te da će se ona prvenstveno baviti gospodarskim oporavkom zemlje. Ističu da Oreškovićeva vlada obilježava povratak HDZ-a na vlast nakon četverogodišnje vladavine SDP-a Zorana Milanovića.

Hrvatska napokon ima novu vladu predvođenu uspješnim poslovnim čovjekom no do nje se došlo tek nakon rasprave bez presedana po dužini koju su uz to obilježili ideološki prijepori, prenose u subotu dnevni listovi u BiH. Najtiražniji “Dnevni avaz” vijest o izboru nove hrvatske vlade donosi na naslovnici a novi premijer Tihomir Orešković u ovom je listu odmah zaslužio mjesto rubrici “Osoba dana”. “Novi premijer Hrvatske pokazao je kako uspješan poslovni čovjek može unijeti neophodnu svježinu i energiju u ustajale političke vode”, piše “Avaz” dodajući da je Orešković tijekom rasprave o povjerenju novoj vladi vođenoj u petak “jasno poručio da neće imati vremena za besmisleno politikanstvo te da se ima namjeru posvetiti ekonomskim reformama”. Nema dvojbe, zaključuje se u “Avazu” da će Oreškovićevo poslovno iskustvo i poduzetnički duh biti pokretači pozitivnih zbivanja koja će dovesti do boljeg života običnih ljudi. I “Oslobođenje” ističe kako je jasna Oreškovićeva poruka da će glavni cilj njegove vlade biti poboljšanje gospodarskih prilika i podizanje životnog standarda građana.

List navodi kako ga je duga saborska rasprava opterećena ideološkim pitanima potaknula na emotivni istup u kojemu je istaknuo da jednostavno želi pomoći svom narodu i državi. Banjolučke “Nezavisne novine” izvijestile su kako se u Hrvatskoj na vlast vratio desni centar kroz vladu koju su poduprla 83 zastupnika, uključujući one s liste Milana Bandića i Branimira Glavaša za kojega ovaj list stiče kako je ranije bio osuđen zbog ratnih zločina. List navodi i kako su među 20 ministara samo tri žene pri čemu je većina imena nepoznata široj javnosti. Za novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića navedeno je kako je izazvao niz komentara zbog izjava o antifašizmu kao floskuli dok ministra branitelja Miju Crnoju “Nezavisne” vežu uz kontroverznu ideju uspostave registra izdajnika.

You may also like

0 comments