Mediji najavljuju posjet Ramljaka Beogradu

Beogradski mediji s velikom pozornosti izvješćuju o akciji hrvatske policije Agrokor, prateći iz sata u sat uhićenja čelnika ovog koncerna, službenih reagiranja i komentara zasad nema, ali se neslužbeno najavljuje dolazak povjerenika hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljaka.
Po neslužbenim saznajiima TV N1, u Beograd u srijedu trebao bi doputovati povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak, a očekuje se da će tema sastanka biti poslovanje poduzeća tog koncerna koja posluju u Srbiji.

Izvori Hine bliski srbijanskoj vladi i Gospodarskoj komori Srbije nisu mogli potvrditi vijest o dolasku Ramljaka u Beograd, ali niti isključiti tu mogućnost.

Po ocjeni N1, “što se tiče današnjih uhićenja nekadašnjeg vodstva Agrokora, ta situacija neće utjecati na Agrokorove tvrtke koje posluju u Srbiji”.

Primjena Lex Agrokora, odlukama srbijanskih sudova, nije omogućena na poduzeća Agrokora u Srbiji, tako da njihova imovina ne može biti jamstvo za eventualne nove kredite Agrokora.

Gospodarski sud u Beogradu odbio je ljetos zahtjev izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, da poduzeća koja u Srbiji posluju u okviru tog koncerna, prijeđu pod njegovu upravu i Lex Agrokor.

Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, te poduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga s ukupno oko 11.000 djelatnika.

Početkom travnja tadašnji srbijanski premijer, a danas predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada i Narodna banka Srbije (NBS) pripremiti plan kako bi se osiguralo da se novac iz poduzeća koja su povezana u sustav Agrokora ne odlijeva iz Srbije.

Akcija hrvatske policije i DORH-a u sklopu istrage o aferi Agrokor u ponedjeljak je najvažnija vanjskopolitička vijest za medije u Bosni i Hercegovini koji uglavnom zaključuju kako je riječ o procesu koji se očekivao te koji bi trebao odgovoriti na brojna pitanja otvorena nakon pada poslovnog carstva Ivice Todorića.

Javni radio-televizijski servis BHRT prenio je kako policija pretražuje šezdesetak lokacija povezanih s Todorićem, njegovom obitelji i suradnicima a istodobno citira Todorićeve komentare kako je riječ o političkom procesu.

Većina portala plasirala je tu vijest na udarnim mjestima a brojni prenose pojašnjenje kako istraga ima za cilj utvrditi pod kojim su okolnostima lažirane poslovne bilance Agrokora te tko je za to osobno odgovoran.

Posebnih komentara policijske akcije u Hrvatskoj u prvim satima nije bilo a zanimanje javnosti u BiH do sada je bilo usmjereno uglavnom na mogući utjecaj krize na poslovanje Konzuma u toj zemlji.

Ranije najavljivani plan privremene uprave Agrokora po kojemu će Konzum u BiH biti stabiliziran dokapitalizacijom te povratkom Mercatora na to tržište uspješno se provodi.

Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je ljubljanskoj i zagrebačkoj Sberbanci odobrena ovrha dionica Sarajevskog kiseljaka, a koje su u vlasništvu Jamnice, objavila je u ponedjeljak Jamnica, iz koje najavljuju da će podzeti pravne radne za osporavanje tih rješenja.

Kako je Jamnica objavila putem Zagrebačke burze, Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. listopada dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave – mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice. U oba ta spora vrijednost predmeta je 67,4 milijuna konvertibilnih maraka (oko 260 milijuna kuna).

“Izvršenje je određeno pljenidbom, procjenom i prodajom dionica društva Sarajevski kiseljak, koje su vlasništvo Jamnice”, navodi se u objavi.

Jamnica će “poduzeti sve potrebne pravne radnje u cilju osporavanja predmetnih rješenja”, najavljuju iz te kompanije u sastavu Agrokor koncerna.

You may also like