Mediji javljaju, projekt TANAP završen 80 posto

Azerbajdžanski medij Trend izvjestio je u srijedu, kako je izgradnja Transanadolijskog plinovoda (TANAP) do sada završena do razine od 80%. Medij se pozvao na priopćenje azerbajdžanske državne energetske tvrtke SOCAR, u kojem se, između ostalog, navodi i da će prve isporuke plina iz nalazišta Shah-Deniz za Tursku krenuti u lipnju 2018. godine.
Što se tiče izgradnje Transjadranskog plinovoda (TAP), kojim će se plin iz plinovoda TANAP dovoditi do Europskog kopna, preko Grčke, Albanije i podmorjem Jadranskog mora do Italije, on se gradi po ubrzanoj dinamici, a prve isporuke plina kroz TAP planirane su u 2019. godini, navedeno je u priopćenju tvrtke SOCAR.

TANAP i TAP dio su projekta Južni plinski koridor, jednog od prioritetnih energetskih projekata Azerbajdžana i Europske unije. On se temelji na plinskim resursima u azerbajdžanskom nalazištu Shah-Deniz. Kroz taj integrirani plinovod planira se isporučivati plin Turskoj u količini od 6 milijardi m3 godišnje, a 10 milijardi m3 na godišnjoj razini išlo bi za EU. U daljnjoj perspektivi protočnost plinovoda može se povećati do 31 milijarde m3 plina godišnje.

You may also like