Mediji: Europske integracije Srbije ovisit će o Kosovu

Cjelokupan proces europskih integracija Srbije ovisit će o rješenju kosovskog problema, ali EU za sada ne traži formalno priznavanje Kosova, tvrde u srijedu beogradski mediji, pozivajući se na nacrt pregovaračke platforme EU. Iz nacrta tog dokumenta proizilazi da će pregovori s EU, ali i svako daljnje napredovanje Srbije u procesu eurointegracija, definitivno ovisiti o poglavlju 35, koje se odnosi na Kosovo i koje bi, po posljednjim najavama iz EU, trebalo biti prvo otvoreno do kraja ove ili početkom 2016. godine.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič izjavila je u utorak da će o sadržaju pregovaračkog poglavlja 35 sa Srbijom odlučiti zemlje članice i da je Komisija već završila svoj dio posla. “Komisija je članicama EU uputila nacrt platforme i preporuku da se poglavlje otvori, a sada preostaje da članice unesu eventualne izmjene i odluče o otvaranju poglavlja”, rekla je Kocijančič.

Beogradski mediji tvrde u srijedu kako taj dokument predviđa preporuku za otvaranje poglavlja 35, ali “ako EU procjeni da nema napretka u poglavlju koje se tiče Kosova, ostala poglavlja neće biti otvarana”. Pozivajući se na dokumentu u koji je imao uvid, list Blic piše kako se “nigdje riječju ne spominje da Srbija treba priznati Kosovo, ali on sadrži za Beograd nimalo lake i nepopularne stavke koje treba provesti”.

Od Beograda se očekuje da “ohrabri općine na sjeveru da se integriraju u sustav Kosova, uključujući upotrebu pečata i ostalih obilježja sukladno zakonima Kosova”, navedeno je u nacrtu pregovaračke platforme EU.

Uz ukidanja civilne zaštite na sjeveru Kosova, među zahtjevima EU je da “Elektromreža Srbije” i kosovska agencija potpišu “sporazum o interkonekciji” te da Srbija dopusti kosovskoj agenciji članstvo u europskim organizacijama, a na Kosovu utemelji posebnu tvrtku za opskrbu strujom koja bi radila po zakonima Kosova. Telekom Srbije može formirati tvrtku kćer na Kosovu, koja bi radila po kosovskim zakonima i bavila se fiksnom telefonijom.

Blic navodi da se u dokumentu EU ne spominju granica niti državna obilježja, već stoji: “Srbija treba dovršiti uspostavljanje svih prijelaza i unaprediti kontrolu i/ili zatvoriti takozvane alternativne prijelaze, što je dogovor iz briselskog sporazuma od 2013. godine”. Direktor vladina ureda za Kosovu Marko Đurić izjavio je u utorak navečer kako “postoji novi amandman” na prijedlog platforme za pregovaračko poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uvjeti za eurointegracije Srbije, te da je riječ o pritisku da Srbija izravno ili neizravno prizna neovisnost Kosova.

You may also like

0 comments