Mediji: Cameron se okreće Brexitu

Britanski premijer David Cameron privatno je priznao da će možda biti primoran zagovarati izlazak svoje zemlje iz Europske unije ukoliko ga europski partneri nastave “potpuno ignorirati”, izvješćuje u subotu Daily Telegraph.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list navodi da je Cameron uvaženijim dužnosnicima u svojoj stranci kazao da će predvoditi kampanju za Brexit na planiranom referendumu ako izostanu rezultati pregovora s Bruxellesom. “Kazao je da će zagovarati izlazak iz EU-a ukoliko bude potpuno ignoriran i ako mu (u Bruxellesu) ništa ne ponude”, kazao je izvor za Telegraph. “To nije nešto što bi on želio, ali posljednjih tjedana nam daje do znanje da to više nije nemoguće”, dodaje izvor.

Pozivajući se na Downing Street, list prenosi da su izgledi da Velika Britanija ostane u EU “neznatno veći od 50 posto”. Cameron je obećao da će ispregovarati uspostavu novih odnosa između Velike Britanije i Unije prije referenduma u svojoj zemlji o ostanku ili izlasku iz bloka 28-orice.  Prošli mjesec pismeno je predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku naveo prijedloge vezane uz reforme EU-a, a koje su preduvjet za ostanak Britanije u Uniji.

Cameron od europskih čelnika traži više fleksibilnosti u britanskom članstvu u Uniji, s četiri ključna zahtjeva koje postavlja pred institucije Unije i čelnike država članica, a to su zaštita britanskog pristupa zajedničkom tržištu eurozone, zemalja što koriste euro kao zajedničku valutu, smanjenje birokracije kako bi kompetitivnost bila upisana u europski DNK-a, okončanje zlouporabe slobode kretanja europskih migranta.

Britanci smatraju da doseljenici ne bi trebali imati pravo na porezne olakšice i druge beneficije ako žive manje od četiri godine u Velikoj Britaniji, te traže izuzimanje Velike Britanije od sve veće integracije Europske unije, a traži i jačanje nacionalnih parlamenata

You may also like