Mediji: Bayer priprema rekordnu ponudu za Monsanto

Njemačka farmaceutska i kemijska grupa Bayer sprema se po četvrti put povećati ponudu za preuzimanje američkog proizvođača sjemenja i pesticida Monsanto, objavili su mediji.

Bayer će za Monsanto ponuditi 129 dolara (115 eura) po dionici, u usporedbi s 127,5 dolara predloženih prošlog tjedna, objavio je u utorak na internetskoj stranici njemački regionalni list Rheinische Post.

Iz američke su kompanije 5. rujna potvrdili da su dobili ponudu od 127,5 dolara i da vode “konstruktivne pregovore” s Bayerom. Napomenuli su ipak da razmatraju i druge prijedloge. Bayer je dao prvu gotovinsku ponudu u svibnju, u visini 122 dolara po dionici, koju je Monsanto odbacio kao “nepotpunu i financijski neprimjerenu”. U drugoj je ponudi njemačka kompanija povisila cijenu na 125 dolara po dionici.

Spajanjem tih dviju tvrtki nastao bi novi globalni lider u segmentu genetski modificiranog sjemenja i pesticida. U sklopu najnovijeg prijedloga Bayer će također udvostručiti naknadu Monsantovim dioničarima za slučaj da regulatori ne odobre predloženo spajanje – na tri milijarde dolara, navodi Rheinische Post.

Predloženo spajanje uznemirilo je neke poljoprivrednike koji se boje moćne pozicije spojene kompanije na tržištu sjemenja i pesticida dok protivnici genetski modificirane hrane u Europi strahuju od Monsantova utjecaja na Starom kontinentu.

Njemački kemijski div Bayer potvrdio je u srijedu da je s američkim proizvođačem sjemenja i pesticida Monsantom potpisao sporazum o preuzimanju vrijedan 66 milijardi dolara.

“Bayer i Monsanto objavili su danas da su potpisali definitivni sporazum o spajanju prema kojem će Bayer u gotovinskoj transakciji kupiti Monsanto za 128 dolara po dionici”, objavile su dvije kompanije u zajedničkom priopćenju.

Bayer je više puta podizao vrijednost ponude koja je u početnoj varijanti s kraja svibnja iznosila 122 dolara po dionici ili ukupno 62 milijarde dolara. U Monsantu su ponudu odbili, dodajući ipak da su “spremni nastaviti” razgovore.

U srpnju je njemačka kompanija povisila ponudu na 125 dolara po donici, te potom prošlog tjedna na 127,50 dolara po dionici. Obje su ponude odbijene da bi današnja, od 128 dolara po dionici dobila zeleno svjetlo uprave američke kompanije.

“Ovo je veliki korak naprijed za naše agrotehnološko poslovanje”, zaključio je u priopćenju izvršni direktor njemačke kompanije Werner Baumann.

U priopćenju dvije kompanije ističe se da transakcija “objedinjuje dva različita ali u velikoj mjeri komplementarna” poslovanja.

Monsanto proizvodi genetski modificirano sjemenje a analize podataka koje poljoprivrednicima nudi njegov Climate Corp dobro će se nadovezati na Bayerove proizvode za zaštitu usjeva, tumače dvije kompanije u priopćenju.

Kombinirana grupa imat će zajednički proračun za istraživanje i razvoj ‘težak’ 2,5 milijardi eura.

U njemačkoj kompaniji očekuju da će zahvaljujući sinergijskim uštedama povezanim sa preuzimanjem u roku od tri godine povećati temeljnu dobit (EBITDA) za 1,5 milijardi dolara.

Sporazum još moraju odobriti dioničari Monsanta i regulatori, pri čemu su u Bayeru rezervirali dvije milijarde dolara za naknadu u slučaju da predložena transakcija ne dobije potrebne dozvole regulatora u Europi i u Sjedinjenim Državama.

Zaključenje transakcije očekuje se krajem 2017. godine.

You may also like

0 comments