McDonald’s u Junckerovo vrijeme utajio 500 milijuna dolara poreza?

Europska komisija (EK) mogla bi McDonald’su odrediti da Luksemburgu duguje 500 milijuna dolara zbog nedopuštenih poreznih aranžmana, izračunali su analitičari Financial Timesa.

Nakon što je Apple prošlog mjeseca kažnjen s 13 milijardi eura koje treba uplatiti u irski proračun za porezni dug, na redu u EK još su dvije američke multinacionalke – čuveni lanac brze hrane i internetski trgovac Amazon.

Bruxelles istražuje porezne aranžmane McDonald’sove europske strukture koja je omogućila da u praksi ne plaća porez na dobit od franšiznih prihoda restorana po Europi. Kompanija i luksemburška vlada odbacuju nepravilnosti u aranžmanima sklopljenima kada je na čelu vlade bio sadašchising nji predsjednik EK Jean-Claude Juncker. Istraga je počela lani u prosincu, nakon što je afera “Luxle- a k s ” otkrila na stotine tajnih sporazuma luksemburške vlade i multinacionalki.

Prema Financial Timesu, McDonald’s je u Luksemburgu, gdje je europsko sjedište ponajvećeg svjetskog lanca brze hrane, plaćao u prosjeku 1,49 posto poreza na dobit na prihod od 1,8 milijardi dolara od 2009. No, kada bi se na prihode primjenjivala standardna stopa od 29,2 posto, duguje Luksemburgu pola milijarde dolara neplaćenog poreza.

U prvom poreznom rješenju stoji da je McDonald’s izuzet od plaćanja jer se “njegov prihod prijavljuje u SAD-u i pod nadležnošću je tamošnje porezne uprave”, piše FT, a prenosi tiskano izdanje Večernjeg lista.

Iz lanca poručuju da su platili sve poreze koje su bili dužni te da nisu imali povlašten status. McDonald’s ističe da je od 2011. do 2015. u cijelom EU platio više od 2,5 milijardi dolara samo poreza na dobit, a da je prosječna stopa oporezivanja dosezala 27%. Datum službene odluke EK u slučaju McDonald’s još nije poznat.

0 comments