May će aktivirati članak 50.; škotski referendum o neovisnosti pred parlamentom

Britanska premijerka Theresa May rekla je svojim ministrima u utorak da će pismo koje će pokrenuti proceduru izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije odrediti buduće odnose Britanije s ostatkom svijeta, izjavio je njezin glasnogovornik.

May je kazala da će aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od Europske unije 29. ožujka, čime će pokrenuti dvogodišnje pregovore koji će oblikovati budućnost kako Britanije tako i Europe. “Premijerka je izjavila da će to pismo biti jedan od najvažnijih dokumenata u nedavnoj povijesti naše zemlje…. i odredit će ton naših novih odnosa s Europom i svijetom”, rekao je glasnogovornik novinarima.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je da će nacrt smjernica za pregovore o Brexitu državama članicama poslati u roku od 48 sati nakon što Britanija formalno obavijesti EU da želi istupiti iz Unije.

Škotski referendum o neovisnosti pred parlamentom

Škotska premijerka Nicola Sturgeon je izjavila u utorak da bi bilo “nepravedno i neprihvatljivo” da britanska vlada odbaci njihov zahtjev za organiziranjem novog refenduma o neovisnosti, što je težak zadatak za London u trenutku kada se sprema pokrenuti Brexit.

Pred škotskim regionalnim parlamentom, koji je počeo razmatrati prijedlog traženja odobrenja Londona za organiziranje tog referenduma, čelnica je upozorila na činjenicu da Škotska mora izaći iz EU “protiv svoje volje” i tražila je neosporan demokratski mandat  za organiziranje tog referenduma.

Škotski zastupnici moraju potvrditi taj tekst tijekom glasanja predviđenog u srijedu. Škotska nacionalna stranka SNP Nicole Sturgeon uz podršku ekologa ima većinu. Sturgeon je najavila 13. ožujka da želi organizirati novi referendum o neovisnosti krajem 2018. ili početkom 2019.  i istaknula da izlazak Velike Britanije iz Europske unije i prije svega iz jedinstvenog tržišta, može dovesti do ukidanja desetaka tisuća radnih mjesta u Škotskoj.

Tijekom prvog refereduma u rujnu 2014., 55 posto Škota je bilo protiv neovisnosti. Al šefica SNP naglašava da se situacija od tada promijenila i da je 62 posto Škota na referendumu 23. lipnja glasalo za zadržavanje u EU, dok je 52 posto Britanaca bilo za izlazak. “Svi naši napori za postizanjem kompromisa su odbačeni”, rekla je i navela svoj zahtjev za prebacivanje većih ovlasti škodskom regionalnom parlamentu i zadržavanje na jedinstvom tržištu.

Ali britanska konzervativna premijerka Theresa May je odgovorila prošlog tjedna da nije dobar trenutak za organiziranje referenduma dok  će Velika Britanija sljedeće dvije godine voditi teške pregovore o izlasku iz EU. U ponedjeljak je London najavio da će pokrenuti Brexit 29. ožujka.

EU počinje pregovore o Brexitu

Summit 27 zemalja članica na kojem se trebaju definirati smjernice za pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU-a održat će se 29. travnja, objavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. “Sazvao sam sastanak za subotu, 29. travnja kako bismo usvojili pregovoračke smjernice za pregovore o Brexitu”, izjavio je Tusk na konferenciji za novinare.

Britanska vlada je najavila da će aktivirati  članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od Europske unije 29. ožujka, nakon čega počinje teći dvogodišnji rok u kojem pregovori trebaju biti završeni.

Pregovore uime EU-a vodit će Michel Barnier na temelju mandata koji će mu dati države članice. “Moramo učiniti sve što možemo da proces razdruživanja bude što manje mučan za EU. Naš glavni prioretet je stvoriti sigurnost i jasnoću za naše građane, kompanije i države članice”, rekao je Tusk.

You may also like

0 comments