May: Britanija ostaje čvrst i pouzdan partner

Britanija nastavlja ispunjavati svoje međunarodne obveze i ostaje čvrst i pouzdan partner na svjetskoj sceni unatoč odluci Britanaca da napuste Europsku uniju, rekla je u utorak na Općoj skupštini UN-a premijerka Theresa May.

May, koja je dužnost preuzela u srpnju pošto je njezin prethodnik David Cameron podnio ostavku nakon referenduma kojim su Britanci glasali za izlazak iz EU (Brexit), najavila je da će Britanija nastaviti raditi s međunarodnom zajednicom.

“Moje obećanje Ujedinjenim narodima jednostavno je: (Britanija) je pouzdan, čvrst partner, međunarodno predan univerzalnim vrijednostima koje dijelimo”, rekla je, javlja agencija dpa.

Kao jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Britanija će zajedno s međunarodnom zajednicom odgovarati na prijetnje zbog kojih je britanski narod odlučio napustiti EU, rekla je May, prenosi AFP.

Dobar dio govora posvetila je zagovaranju strože politiku prema migrantima koji se kreću prema Europi. Zauzela se za snažnije razlučivanje izbjeglica od ekonomskih migranata i za to da tražitelji azila zahtjev podnesu u prvoj zemlji u koju stupe, primjerice u Turskoj, Libanonu ili Jordanu.

“Zemlje moraju moći kontrolirati svoje granice”, rekla je britanska premijerka.

You may also like

0 comments