Banke majke domaćih vodećih banaka, prema našim informacijama, poslat će pismo ministru financija Borisu Lalovcu kako bi upozorile da konačno rješenje vezano za kredite u švicarskim francima mora biti ravnopravno prema korisnicima kredita u drugim valutama, odnosno da se svi moraju izjednačiti i da nitko ne smije biti povlašten.

Zbog toga smatraju da treba voditi računa o kamatnoj stopi, o korisnicima kredita u švicarskim francima koji su zbog visoke rate prestali otplaćivati dug te da se ne mogu staviti u isti položaj oni koji su uzeli kredit za stan ili za apartmane. I preporuka EK i MMF-a je da se nikoga ne smije stavljati u povlašteni položaj, a prvotni prijedlog države je upravo takav, prenosi Večernji list.

Memorandum iz 1998. godine kaže pak da svaka intervencija u financijskom sektoru mora biti koordinirana s ECB i EK, jer se u suprotnom plaćaju penali. Bankari smatraju da se prvi prijedlog previše upleće u ugovorne odnose i nije ravnopravan te očekuju da Lalovac sjedne s njima za stol.

Related Posts