Home Hrvatska Matić: Hrg vlada HSS-om prilično autoritativno

Matić: Hrg vlada HSS-om prilično autoritativno

by Energypress.net

Gost Dnevnika bio je Nenad Matić, šef zagrebačkog HSS-a koji je komentirao odluku Predsjedništva stranke da ukine suspenziju Stipi Gabriću Jambi. Izjavili ste tijekom dana kako je odluka o Jambi dokaz da članovi HSS-a ne izvršavaju bespogovorno sve odluke predsjednika stranke. Ima li nezadovoljstva u stranci s obzirom prije svega na rezultate parlamentarnih izbora?

HSS je demokratska stranka, a i ovim se pokazalo da članovi Predsjedništva glasaju kako misle da je ispravno. Predsjedništvo je uvažilo žalbu od Jambe što pokazuje da imamo stav i da mislimo svojom glavom.

Postoje li frakcije u stranci zbog neuspjeha na izborima?

Ne postoje – po ovome postoji nezadovoljna većina koja je nezadovoljna onim što se radi u stranci i kako se vodila stranka te kako funkcioniramo. Predsjednik stranke nam je jasno rekao da preuzima odgovornost i za pregovore i da mu trebamo dati povjerenje, a da on garantira za rezultat. U tome nije uspio. Pregovori su bili katastrofa i sada molimo HDZ da nam daju jedog zastupnika pa ćemo tražiti drugog. Trebali smo imati pet ili šest mandata.

Mislite li da povratak Jamba neće štteti HSS-u s obzirom na optužbe koje dolaze na njegov račun iz Mosta?

Pravosuđe nek se bavi s njim ako mora. Ono što bih ja rekao je da je sukob s Mostom lokalni sukob iz Metkovića kojeg su prenijeli na državni nivo. Očito Jambo ima političke ambicije u Metkoviću. Konkurent mu je Petrov i to moraju tamo riješiti. Tamo se trebaju boriti.

Koje su vaše ambicije, kandidirat ćete se za predsjednika stranke?

HSS u budućnosti vidim kao HSS koji će biti iznad pet posto i dovoljno jak da ide samostalno na izbore. Hoćemo li ići u koaliciju će biti naša odluka, a ne nužda. Nažalost sad smo bili u situaciji da je to bila nužda. HSS mora biti dovoljno jak da sam ide na izbore i da osim okoliša i prava potrošača štiti i niz drugih tema. To smo sad izgubili.

Sada ste dio Domoljubne koalicije. Što kažete na ovo što se događa prvih dana posebno potpis predsjendice za smjenu šefa SOA-e?

Ovlasti predsjednice i premijera su jasne. Bit sve ga je povjerenje – kada ga izgubite u čelne ljude čak mislim da je poštenije vratiti mandat. To je ozbiljan posao i ako nema povjerenja nemaju oni što raditi zajedno.

Što mislite bi li trebao odstupiti ministar kulture?

Ne vjeruju mu neki kulturnjaci.Tteško je onima koji su imali neke blagodati sustava, oni su sad nezadovoljni. Ja koliko sam primijetio oni su govorili o financijama. Tema je samo Povjerenstvo i tko će dobivati novac. Moraju se pomiriti oni koji su izgubili izbore da će se kulturna politika mijenjati, rekao je Matić za N1.

Related Posts