Mate Granić: Koordinacija glede Salopeka trebala je biti mnogo bolja

Dr. Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova za televiziju N1 komentirao je otmicu Tomislava Salopeka te brutalne poruke koje su slali džihadisti. Objasnio je i medijske i političke posljedice s kojima je Hrvatska suočena nakon ovog zločina, te međusobni neuspjeh u borbi protiv Islamske države.

Ističe kako je Hrvatska suočena s velikim izazovom poslije tragične otmice Tomislava Salopeka u Egiptu. ”IS je najveća prijetnja modernoj civilizaciji i to treba shvatiti ozbiljno. Olako se 30-ih shvaćalo i Hitlera. Mi smo država u kojoj su muslimani najbolje integrirani u Europi, imaju izvrsne vođe i mogu biti primjer mnogima. Radikalni islam ima cilj uništiti našu civilazaciju i ne smijemo biti u mišjoj rupi i moramo biti dio antiterorističke koalicije”, rekao je Granić.

Kaže kako je Tomislav bio laka meta jer je bio bez zaštite, a analize će pokazati je li njegova kompanija kvalitetno reagirala. ”Jasno je bilo da, kad se izgubila mogućnost pregovaranja oko otkupnine, da Egipat neće pristati na pregovore. Predsjednica je razgovarala s predsjednikom Egipta i oni su se angažirali, čak je i nekoko specijalaca poginulo. Cilj IS-a je Egipat, jer su najmoćnija arapska država i jasno je da Asisi neće dozvoliti pregovore s teroristima”, rekao je za N1.

Rekao je da nema sve podatke o samom akciji, no koordinacija je trebala biti bolja. ”SAD je krivo procijenio arapsko proljeće koji se pretvorio u radikalni pokret. Nije bilo izlazne strategije a nema je ni sada. Oko svega toga mi moramo imati svoje stavove”. Komentirao je i Al-kaidu i talibane. ”To su jednako radikalne organizacije. Talibani su trenutno u Afganistanu, ali svi su oni isti, s istim ciljevima. Krajnje je vrijeme da se svijet probudi i otrijezni ih od toga. Tu SAD treba preuzeti odgovornost. Najviše stradaju muslimani koji nisu dio radikalnog IS-a. Hrvatska mora sudjelovati koliko može. SAD je krivo procijenio arapsko proljeće koji se pretvorio u radikalni pokret. Nije bilo izlazne strategije a nema je ni sada. Oko svega toga mi moramo imati svoje stavove”, istaknuo je Granić.

You may also like