Home Geopolitika Masovna uhićenja u Turskoj

Masovna uhićenja u Turskoj

by Petra Rajković

Više od stotinu ljudi uhićeno je diljem Turske u ponedjeljak rano ujutro u policijskoj operaciji usmjerenoj protiv pripadnika prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP), javila je novinska agencija Anadolija.

Uhićeno je 118 osoba, među kojima nekoliko lokalnih dužnosnika. Optužbe uključuju širenje propagande za zabranjenu Radničku stranku Kurdistana (PKK).

U izvješću Anadolije navodi se da je u Ankari uhićeno 17 osoba, u Istanbulu 20, te da su ostala uhićenja provedena u Adani, Manisi i Mersinu.

Turska se okomila na HDP nakon neuspjelog državnog udara 15. srpnja i uhićeno je više njezinih čelnika i lokalnih dužnosnika iako ta stranka nije očito povezana s pokušajem prevrata a njezini članovi tvrde da nemaju veze s PKK-om.

Pripadnici HDP-a izjavljuju da su izloženi napadima čija je svrha ukloniti ih iz parlamenta kako bi se otvorio put da predsjednik Recep Tayyip Erdogan progura zakon kojim će si proširiti ovlasti.

Militantna skupina Kurdistanski sokolovi slobode (TAK), ogranak PKK-a, preuzela je u nedjelju odgovornost za dvostruki napad u središtu Istanbula u kojemu su ubijene 44 osobe.

(Agencije)

Related Posts