Marubeni odlazi iz Hrvatske vrlo nezadovoljan

Plomin C, projekt modernizacije elektrane na ugljen u Istri, sve je izglednije neće ugledati svjetlo dana. Vlada izbjegava javnosti reći je li definitivno odustala od projekta koji je prije tri godine proglašen strateškim, odnosi s japanskim partnerom zategnuti su do mjere da se spominje tužba za nadoknadu štete, a glasine o propasti projekta dodatno podgrijava činjenica da nakon četiri godine s čelne pozicije Marubenija Europowera odlazi Hiroshi Tachigami te je tim povodom dao intervju Poslovnom dnevniku.

Smatra kako Plomin C nije mrtav projekt, no o tome će odlučivati Vlada. Plomin C je vrlo važan za Hrvatsku iz sigurnosnih, ekoloških i ekonomskih razloga i nadam se da će ga Vlada i HEP nastaviti. Vjerujem da je ta investicija stepenica kojom će Hrvatska privući još stranih ulagača, posebno iz Japana, naglasio je Tachigami.

“Važno je razvijati obnovljive izvore energije, no nije moguće svu energiju dobivati iz njih i nužno je imati i druge izvore. Zemlje poput V. Britanije, SAD-a i Njemačke u proizvodnji energije koriste ugljen, kao što bi i naš projekt Plomin C. Rasprave o globalnom zatopljenju su vrlo bitne, no u usporedbi s tim zemljama vaša proizvodnja CO2 je vrlo mala. Istovremeno, moramo uzeti u obzir stabilnu opskrbu električnom energijom i cijenu. Imate li samo obnovljive izvore i cijena struje je vrlo skupa, a opskrba nepouzdana i zato su miksevi različitih izvora energije vrlo bitni. Mislim da Hrvatskoj treba još stranih investicija. Marubeni je na ovom projektu, koji predviđa najbolja i najnoviju tehnologiju s minimalnim utjecajem na okoliš, a koji je proglašen strateškim, radio četiri godine. Odluka je na sada na Vladi.”

Dodao je kako primjedbe Bruxellesa na ugovor HEP-a i Marubenija zbog oblika državne pomoći još nije pristigla u službenom obliku.  Kazao je kako su vođeni  razgovori između Vlade i EK, no odluke još nema jer Vlada nije poslala službeni zahtjev za očitovanje. Britanska   Vlada garantira ‘feed-in’ tarifu offshore projektu vjetroelektrane u kojem sudjeluje i Marubeni. To je državna pomoć koju odobrava EU. Također, država osigurava pomoć i nuklearnoj elektrani Hinkley Point. Isto vrijedi i za projekt nuklearke u Mađarskoj. EU nastoji smanjiti uključenost vlada, to je važno za EU, no postoje područja u kojima je državna pomoć i dalje potrebna.

“Radio sam godinama na projektu jer smatram da je, osim što je profitabilan za Marubeni, dobar za Hrvatsku. Na sličnim projektima radio sam i u SAD+—u, Australiji i Portugalu. Želio sam otvoriti ured Marubenija u Zagrebu jer volim hrvatske ljude, hranu i kulturu, no to nije moguće bez projekta. Marubeni ima više od 150 podružnica u svijetu i uskoro ćemo otvoriti jednu u Lisabonu zbog ulaganja u projekt koji uključuje plin, ugljen i vjetar. Suradnja s HEP-om je vrlo dobra, i oni su dijelili mišljenje da je Plomin C važan za RH. I dalje razgovaramo kako možemo surađivati u budućnosti. Sukladno povjerljivosti ugovora, ne mogu otkrivati detalje. Nadam se da će se Plomin C jednog dana nastaviti, no nakon toliko vremena bez pomaka moram priznati da sam malo frustriran”, rekao je za Poslovni dnevnik.

 

You may also like

0 comments