Maroko, Alžir i Tunis na popisu sigurnih zemalja

Austrija je u ponedjeljak obznanila da namjerava staviti Maroko, Alžir i Tunis na svoj popis sigurnih zemalja i tako postrožiti uvjete azila za njihove državljane koje Beč želi odvratiti od emigriranja u Europu.

Ta odluka će biti potvrđena u utorak tijekom sastanka vlade kad će se razmatrati i stanje u Gruziji, Gani i Mongoliji, a donesena je nakon pomnog proučavanja stanja u tih šest zemalja, navodi ministarstvo unutrašnjih poslova. “U pogledu ekonomskih migranata, moramo dati jasan znak da za njih nema zaštite u Austriji”, dodala je minitrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

Stavljanje neke zemlje na popis sigurnih zemalja drastično ograničava slučajeve u kojima državljanin te zemlje može dobiti azil. Sličnu mjeru u vezi tih triju sjevernoafričkih zemalja krajem siječnja poduzela je Njemačka. Od siječnja do studenoga 2015. manje od 2000 Alžiraca i Marokanaca je predalo molbe za azil u Austriji, dok su 55.000 Sirijaca i Iranaca kandidati za status izbjeglica u toj zemlji.

U 2015. je Austrija registrirala ukupno 90.000 molbi za azil, čime je postala jedna od glavnih zemalja prihvata nezapamćenog migracijskog vala u Europi. Vlada je odredila kvotu od 37.500 tražitelja azila za 2016. godinu. Beč treba ovog tjedna odrediti najvišu dnevnu razinu tražitelja azila koji mogu ući u zemlju preko kopnene granice sa Slovenijom.

You may also like