Home Hrvatska Markovina: SDP mora otvoriti raspravu o ulozi katoličke crkve

Markovina: SDP mora otvoriti raspravu o ulozi katoličke crkve

by Agencije

Analitičari i političari zaključuju da se SDP s novim predsjednikom, da bi ostao relevantna stranka na političkoj sceni, ali i da bi pobijedio na izborima, mora značajno promijeniti, kako unutar stranke, tako i prema javnosti.

Prvo što SDP mora osvijestiti jest kome se obraća, tko su mu ciljani birači. Smatra to povjesničar Dragan Markovina, koji sredinom prosinca utemeljuje novu lijevu stanku. Dodaje kako se SDP u zadnjim kampanjama nije obraćao nikome, a ako nekome i jest, bili su to desni birači koji za njih nikada ne bi glasali. Ističe i kako je društvo u Hrvatskoj pod ozbiljnim naletom militantne desnice, a SDP je izbjegao formulirati ozbiljnu politiku kako i to riješiti.

Markovina je kazao i kako u SDP-u moraju shvatiti da je društvo pluralno, samo po sebi, i zaboraviti na fraze poput zajedništva i jedinstva. “Oni moraju zastupati svoje ideje, držati se svog svjetonazora. Moraju otvoriti konačno ozbiljnu raspravu o ulozi Katoličke crkve u Hrvatskoj. Politika im ne smije biti motivirana jedino dolaskom na vlast “, smatra Markovina. I za kraj, napominje, SDP mora biti ne samo saveznik nego i predvodnik svih građanskih prosvjeda koji štite gradske prostore, od Cvjetnog trga do parka na Savici, paze kakav će se GUP donijeti u Splitu…

Član Predsjedništva SDP-a Davorko Vidović smatra da je odmah potrebna dubinska analiza stanja svih gradskih, županijskih i općinskih organizacija stanke. “Moramo vidjeti koliko imamo članova, jer ih 36.000 nemamo. Moramo znati s kime uopće u tim organizacijama računamo kako bismo mogli dobiti i prve pretpostavke za lokalne izbore koji će biti prvi test”, rekao je Vidović, koji drži da već u siječnju stranka mora imati jasne kandidate za načelnike, gradonačelnike i župane.Vidović smatra da bi stranka, nakon unutarstranačkih izbora, trebala osnovati dvije radne skupine.

Andrija Henjak, docent na zagrebačkome Fakultetu političkih znanosti, smatra da se SDP kao dosad prilično zatvorena stranka, treba puno više otvoriti prema društvu. “SDP bi trebao razviti mehanizme preko kojih može ostvariti kontakt s ekspertnim zajednicama te interesnim grupama koje može zastupati. Važno je i da unutar sebe razvije kapacitete za razvoj novih ideja za javne politike i za političko natjecanje temeljeno na njima. A da bi to napravili moraju otvoriti stranku novim ljudima i ostvariti komunikaciju s ekspertnim zajednicama”, rekao je Henjak.

Ipak, napominje da je to teško u kratkom vremenu ostvariti, a taj smjer može uzrokovati sukobe unutar organizacije, jer će tražiti znatne promjene u pozicijama ljudi unutar stranke, piše Večernji list.

Related Posts