Marko Rakar: Karamarko je ispao naivan, a Milanović igra utakmicu života

Gost Teme dana na N1 televiziji bio je Marko Rakar, bloger, internetski aktivist i komunikacijski savjetnik. Ovaj vikend gledali smo najzanimljiviji zaplet u hrvatskoj politici. ‘HDZ je svojim izjavama u subotu i nedjelju zacementirao svoju poziciju i bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti. Inače imaju kaotičnu komunikaciju, izjave su im nedorečene’.

Nedorečenost HDZ-a je početkom pregovora bila prednost. ‘Čini mi se da je od početka pregovora postojala latentna prednost Mosta prema HDZ-u. Čak i ponuda za vraćanje za stol pokazuje da se favorizira HDZ. Kad god bi se došlo do točke u pregovorima gdje se svi slažu, onda bi Most postavio neki novi zahtjev’, kaže Rakar.

Očekujete li povratak HDZ-a na pregovore? ‘Teško mi je zamisliti da će se vratiti kao ravnopravni partner, ali ih očekujem večeras za stolom’.

Kako su glavni akteri odigrali pregovore? ‘Kritičari su bili strogi prema Milanoviću, no meni se čini da je on igrao partiju šaha. U šahu se sve gleda nekoliko poteza unaprijed. Misllim da je zaprepašćujuće dobro sve odigrao. Postojala je tu jasna nit. Rekao bih da je ovo igra života Zorana Milanovića. Ovo je situacija za koju je on stvoren’.

Kakva je tu pozicija Bože Petrova? ‘Mi to ne znamo. Jako malo znamo o njemu. Čini mi se da u Mostu imaju ograničen pogled na državu i politiku. Vrijedi ipak spomenuti da su u politici najneočekivaniji ljudi radili najneočekivanije promjene. Vjerujem da Petrov u sve ulazi iz idealističkih pozicija. Meni je, pak, njegovo inzistiranje na konsenzusu destruktivno i kontraproduktivno.

Tko bi nanio više štete svom biračkom tijelu ulaskom u tripartitnu Vladu? ‘To treba gledati iz perspektive risk managementa. Kao u onoj igri kukavice kada dva auta jure jedan prema drugom pa tko se prvi makne. Meni se čini da je HDZ prvi trznuo i izbjegao sudar. Milanović je vjerojatno rekao da će potpisati dokument jer u njemu piše sve, ali i ništa. On opet može u svakom trenutku odustati. Milanović je proračunata osoba, ali ne vjerujem da je ikada lagao. Možda nije rekao punu istinu. Milanović, čini se, sve radi sam. U SDP-u imaju nekakve telefonske konzultacije, tako da mislim da nije baš tako. No stvari se toliko brzo mijenjaju da nema smisla voditi neku paralelnu diskusiju.

Koliki je Kararamarkov komunikacijski doseg nakon izjave jučer u kojoj tvrdi da ga je Milanović izigrao. Kako to izgleda u očima birača? ‘U politici ne možete birati s kim ćete surađivati. Oni su potpuno različiti ljudi, no u politici razgovarate s onim tko je s druge strane stola. Što se točno događalo – to znaju samo njih dvojica. Mislim da je Karammarko više štete napravio sebi. Nikakve specijalne štete za SDP neće biti. Ili je Karamarko bio navian ili je izašao naivno u javnost. Vrijedi napomenuti da su svi intervjui bili snimani prije nego ih je Most ponovno pozvao na pregovore. A navečer su se okolnosti već promijenile. On je u biti samog sebe stjerao u kut i treba vidjeti hoće li se pokušati izvući. Izgovorio je neke teške riječi, ali zato jer je shvatio da je ispao iz igre. Čini mi se da su to bile izjave za unutarstranačke izbore. Ne vjerujem da će preživjeti u stranci. Horoskop mu nije naklonjen’.

Hoćemo li na sutrašnjim konzultacijama kod predsjednice napokon svjedočiti kraju sapunice? ‘Mislim da ne. Ili će Most i SDP raditi zajedno ili će se vratiti i HDZ. Nerealno je očekivati rješenje sutra. Pretpostavljam da će Petrov i Milanović reći da su sada veći izgledi za formiranje vlade. Po Ustavu predsjednica nema arbitarnu ulogu i čini mi se da izbori još uvijek nisu ozbiljna opcija’, zaključuje Marko Rakar.

You may also like

0 comments