Markit: Ubrzan rast proizvodnog sektora eurozone

Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone blago su ubrzale na kraju trećeg tromjesečja, poduprte pojačanom potražnjom u samoj regiji i na izvoznim tržištima u cjelini, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone porastao je u rujnu za gotovo jedan indeksni bod u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 52,6 bodova, što je njegova najviša vrijednost u tri mjeseca, potvrdila je londonska tvrtka svoju početnu procjenu.

Prosječna je vrijednost indeksa u trećem tromjesečju iznosila 52,1 indeksni bod i neznatno je viša u odnosu na prethodno tromjesečje, izvijestili su iz Markita. “Ključna je poruka rujanskog istraživanja da proizvodni sektor gospodarstva eurozone i dalje raste ohrabrujuće solidnim tempom”, zaključio je glavni ekonomist Markita Chris Williamson. “PMI signalizira da je proizvodnja u trećem tromjesečju rasla stabilnim tempom od dva posto na godišnjoj razini, pri čemu je u rujnu tempo rasta ubrzao”, dodaje Williamson.

Industrijska je proizvodnja ubrzala zahvaljujući najsnažnijem priljevu novih domaćih i inozemnih narudžbi u tri mjeseca, tumače u londonskoj tvrtki, ukazujući na najsnažniji rast novih izvoznih poslova u gotovo dvije i pol godine.

Upozoravaju ipak na zabrinjavajuće neujednačen tempo rasta u regiji u cjelini, oslonjen, kako tumači Williamson, na ‘jezgru’ koju čine Njemačka i njezine susjede”. “Nasuprot tome, u Španjolskoj, Italiji i Irskoj rast je ponovo bio daleko slabiji nego u dosadašnjem dijelu godine dok su u Francuskoj aktivnosti u proizvodnom sektoru ponovo smanjene”, ističe glavni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

You may also like

0 comments