Markit: Povećana procjena rasta za ožujak

Gospodarski rast u eurozoni blago je ubrzao na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja, predvođen uslužnim sektorom, izvijestila je u utorak tvrtka Markit, dodajući da je time osigurana dobra startna pozicija za nove poticajne mjere Europske središnje banke (ECB).

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone porastao je u ožujku na najvišu razinu u tri mjeseca, od 53,7 bodova. U veljači iznosio je 53 boda, pokazuje mjesečno izvješće londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Procjena signalizira da su gospodarske aktivnosti u eurozoni ponovo ubrzale na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja, predvođene uslužnim sektorom čije su aktivnosti u ožujku dosegnule najvišu razinu u tri mjeseca, uz pojačani priljev novih narudžbi ali i poboljšana očekivanja za godinu u cjelini, utvrdili su u Markitu.

Proizvodni sektor ponovo je bio slabiji, iako je također zabilježio blago ubrzanje aktivnosti i pojačani priljev novih narudžbi u odnosu na niske razine iz prošlog mjeseca. “Eurozona je početkom proljeća ponovo pokazala znakove života. PMI za ožujak očitovao je dobrodošao završetak zabrinjavajućeg trenda usporavanja (aktivnosti) iz prva dva ovogodišnja mjeseca”, zaključio je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Među vodećim je gospodarstvima eurozone Njemačka ponovo zabilježila snažan rast. U Francuskoj su pak aktivnosti ponovo porasle, nakon pada u prethdonom mjesecu, ističu u Markitu. Valja se nadati da će – unatoč zabrinjavajućem usporenom zapošljavanju i tvrdokorno raširenim deflatornim pritiscima – “ubrzani tempo rasta u ožujku osigurati dobru početnu poziciju za djelovanje novih poticaja koje je ECB nedavno usvojio i da će oni još više ubrzati rast u drugom tromjesečju i tijekom ljeta”, zaključuje Williamson.

You may also like