Markit: Oprezna potrošnja srušila rast eurozone

Gospodarske aktivnosti u eurozoni porasle su u rujnu najslabijim tempom od početka prošle godine, odražavajući oprezniju potrošnju kompanija u kontekstu političke neizvjesnosti, zaključak je u srijedu objavljenog mjesečnog istraživanja tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone kliznuo je u rujnu na 52,6 bodova, s 52,9 bodova koliko je iznosio u prethodnom mjesecu, utvrdila je londonska tvrtka, potvrdivši time početnu procjenu njezine vrijednosti.

Njegova je rujanska vrijednost najniža u 20 mjeseci, ističu u Markitu, a u trećem je tromjesečju u cjelini u prosjeku iznosila 52,9 bodova, što je najmanje od zadnjeg tromjesečja 2014. “Istraživanja za potrebe PMI-ja upućuju na zaključak da je gospodarstvo eurozone u trećem tromjesečju ponovo poraslo 0,3 posto, ali pojavile su se naznake posustajanja. Rast je u rujnu bio najslabiji od početka prošle godine”, konstatirao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

“Posustajanje rasta u regiji dijelom odražava sve izraženiji oprez kompanija u pogledu potrošnje, s obzirom na zabrinutost na ekonomske izglede, koji su u mnogim slučajevima povezani s političkom neizvjesnošću”, pojašnjava Williamson.

U Markitu očekuju da će se takav trend nastaviti i u idućoj godini, “budući da se na Brexit nadovezuje neizvjesnost koju donose izbori u Francuskoj i Njemačkoj i kontinuirani politički nemiri u Italiji i Španjolskoj”, tumači glavni ekonomist londonske tvrtke.

Proizvodnja je u industriji ponovo blago ubrzala, pri čemu je tempo rasta proizvodnih aktivnosti četvrti mjesec zaredom bio snažniji od onog u uslužnom sektoru, primjećuju u Markitu. Aktivnosti u uslužnom sektoru ponovo su pak usporile, zabilježivši najslabiji rast od kraja 2014. godine, dodaju.

Među vodećim je gospodarstvima posustajanje u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Irskoj neutraliziralo blago ubrzanje aktivnosti u Francuskoj, pokazuje Markitovo istraživanje. “Među četiri najveće članice eurozone samo Francuska pokazuje naznaka ubrzavanja rasta dok u Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj njegov tempo slabi”, konstatira Williamson.

You may also like

0 comments