Markit: Neizvjesnost prigušila gospodarski rast eurozone

Neizvjesnost povezana s previranjima na međunarodnim financijskim tržištima prigušila je u siječnju gospodarski rast eurozone, konstatirala je u petak u mjesečnom izvješću londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone koji izrađuje ta tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podatak kliznuo je u siječnju na najnižu razinu u gotovo godinu dana, od 53,5 bodova. U prethodnom je mjesecu iznosio 54,3 boda. “Usporavanje poslovnih aktivnosti u eurozoni na početku 2016. godine predstavlja razočaranje ali ne i iznenađenje, s obzirom na neizvjesnost koju su u ovoj godini prouzročila kolebanja na financijskim tržištima”, zaključuje glavni ekonomist Markita Chris Williamson. “Bilo bi ipak pogrešno kada bismo se pretjerano brinuli. Podaci ukazuju na stabilan tromjesečni tempo rasta na početku godine od 0,3 do 0,4 posto”, ističe

Tempo rasta aktivnosti u proizvodnom sektoru usporio je na najnižu razinu u 11 mjeseci, iako je tek neznatno ispod prošlogodišnjeg prosjeka. Isti trend zabilježen je i u uslužnom sektoru, napominju u Markitu. Primjećuju ujedno da nastavljeni rast narudžbi u oba sektora podrazumijeva najveće mjesečno povećanje nedovršenih poslova u nešto više od četiri i pol godine, što je pak podržalo snažan tempo zapošljavanja s kraja prošle godine.

Kao dodatni oslonac gospodarskim aktivnostima u Markitu izdvajaju sniženja, povezana s 15-postotnim padom cijena nafte u odnosu na prošli mjesec, “posebno kada se uzme u obzir da će niži računi kućanstava za energiju povećati iznos raspoloživog dohotka za potrošnju na ostale robe i usluge”.

You may also like

0 comments