Markica Rebić nije stigao na suđenje

Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pod optužbom za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića trebalo je u četvrtak poslijepodne biti nastavljeno svjedočenjem bivšeg šefa hrvatske vojno-obaještajne službe SIS Markice Rebića i srbijanskog publicista i novinara Marka Lopušine ali se oni nisu pojavili pred sudom u Muenchenu.

Kako je priopćio predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster, Markica Rebić se u srijedu pismeno ispričao zbog nedolaska što je obrazloženo „nepredvidivim zdravstvenim komplikacijama“. On je zatražio mogućnost svjedočenja video-vezom iz Zagreba nakon čega je Visoki zemaljski sud pokrenuo postupak za realizaciju svjedočenja na daljinu. Rebić je trebao svjedočiti zbog svojih spoznaja koja je stekao na mjestu čelnika SIS i tijesne suradnje s optuženim Josipom Perkovićem iz tog razdoblja.

Srbijanski publicist i novinar Marko Lopušina nije se odazvao pozivu suda a sudsko vijeće ne može vrednovati njegovo nepojavljivanje jer od srbijanskih vlasti nije dobilo potvrdu da je Lopušini uručen poziv za svjedočenje. Lopušina je autor knjige „Ubojice među nama“ u kojoj se temetiziraju ubojstva jugoslavenskih tajnih službi u inozemstvu. Suđenje se nastavlja 21. listopada kada bi video-vezom iz Beograda trebali svjedočiti bivši djelatnici jugoslavenskih tajnih službi Božidar Spasić, Branko Traživuk i Stanko Čolak koji su se u više navrata tijekom suđenja spominjali kao ključni svjedoci u ovom slučaju.

You may also like