Markić: Velike političke stranke boje se preferencijskog glasovanja

Udruga U ime obitelji izvijestila je u utorak da je predala prijavu Državnom izbornom povjerenstvu za promatranje parlamentarnih izbora 8. studenog te su izrazili nezadovoljstvo što mediji i vodeći ljudi političkih stranaka malo govore o mogućnosti preferencijalnog glasovanja.

Pretpostavljaju da je to zato što voditeljima velikih političkih stranaka to ne odgovara zbog njihove nepopularnosti. “Jedan od glavnih naših zadataka je spriječiti glasovanje ‘birača duhova’, stoga pozdravljamo napore Ministarstva uprave koje je smanjilo broj birača u Hrvatskoj za 250.000. No, prema iskazima ministra Arsena Bauka još uvijek imamo oko 250.000 ‘birača duhova’ što čini oko sedam posto više od 3,5 milijuna punoljetnih osoba u Hrvatskoj”, istaknuo je na konferenciji za novinare voditelj nacionalne koordinacije promatrača U ime obitelji Dominik Knezović.

Na ovim izborima novost je mogućnost preferencijalnog glasovanja, a Udrugu zabrinjava to što mediji političke stranke jako malo o tome govore. “Pretpostavljamo zato što voditeljima velikih političkih stranaka to ne odgovara zbog njihove nepopularnosti”, rekao je Knezović. Pozvao je sve stranke koje sudjeluju na ovim izborima, a osobito, kazao je, dio civilnog društva koji je obilato financiran iz proračuna, da govore više o preferencijalnom glasovanju i da birače upućuje na tu mogućnost.

U ime obitelji predala je prijavu Državnom izbornom povjerenstvu za promatranje parlamentarnih izbora te će promatrači te udruge promatrati izbore na razini biračkih odbora, gradskih i općinskih izbornih povjerenstava, izbornih povjerenstava izbornih jedinica te Državnom izbornom povjerenstvu. Također, pripremili su Priručnik za promatranje parlamentarnih izbora 2015. te kratki Vodič za glasovanje u dijaspori koji će biti objavljeni na njihovoj web stranici nakon što DIP objavi konačne upute za promatranje izbora.

Članica Upravnog odbora udruge U ime obitelji Natalija Kanački podsjetila je da je Udruga na referendumu o braku imala više od 6000 promatrača, a na predsjedničkim izborima više od 800. “Svaki puta nam je želja da što više i što bolje odradimo tu ulogu”, istaknula je te je promatrače pozvala na suradnju i izradu zapisnika kako bi “svi birači kako u Hrvatskoj tako i van Hrvatske imali jamstvo da će izbori proći dostojanstveno i transparentno te u demokratskom okruženju”.

Kanački je napomenula da je na predsjedničkim izborima bilo problema s brojem biračkih mjesta u dijaspori te podsjetila da se u BiH glasovanju moglo pristupiti u samo četiri grada. Upravo zbog toga, dodala je, DIP-u su predložili i predlažu glasovanje dopisnim putem i elektroničkim putem.

You may also like

0 comments