Home Geopolitika Marinko Ogorec: Odgađanje roka nije neuobičajeno ukoliko matična država pokaže visok stupanj zabrinutosti

Marinko Ogorec: Odgađanje roka nije neuobičajeno ukoliko matična država pokaže visok stupanj zabrinutosti

by admin

Egipatske službe sigurnosti intenzivno u petak tragaju za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom i nakon što je istekao ultimatum koji je Islamska država dala kako bi mu poštedjela život, dok egipatski mediji izvješćuju kako postoji mogućnost za produljenje 48-satnog roka. U videosnimci nije naznačeno vrijeme kada je počelo odbrojavanje. Mediji, međutim, nagađaju, s obzirom da je snimka objavljena u srijedu poslije podne, da je rok istekao u 17.30 po srednjoeuropskom vremenu. Tomu u prilog ide i uklanjanje sata koji otkucava s internetske stranice na kojoj je objavljena snimka otetog Salopeka i otmičara. Obaviješteni izvori očekuju da će nasilna skupina Sinajska pokrajina, produljiti rok koji je dala egipatskoj vladi, piše egipatski portal Alayom (Sedam dana) prema engleskom prijevodu.

Za kometar događaja zamolili smo profesora dr.sc. Marinka Ogoreca, profesora Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld i uglednog stručnjaka za sigurnost.

“Na žalost, svjedoci smo jednog ustaljenog procesa u suvremenom terorizmu, koji podrazumijeva zarobljavanje državljana stranih zemalja u cilju postizanja određenih političkih ciljeva ili prikupljanja otkupnine kako bi se namakla sredstva za nastavak terorističke djelatnosti. U ovom slučaju, očigledno se radi o postizanju političkih ciljeva (barem po onome sto znamo iz medija). Sto se tiče produženja roka, to u ovakvim slučajevima nije rijetkost, pogotovo kada domicilna država pokaze tako visoki stupanj zabrinutosti za sudbinu svog državljana. U tom kontekstu može se vrlo pozitivnom smatrati aktivnost ministrice vanjskih poslova, dr. sc. Vesne Pusić koja je povodom navedene situacije otišla u Kairo. Istovremeno, teško je reci da li se iza toga skrivaju jos neke akcije terorističke skupine. Naime, jedna od temeljnih odlika suvremenog terorizma upravo je nepredvidivost, pa sukladno tome i u ovom slučaju teško je procijeniti da li se iza otmice krije još nešto drugo osim proklamiranih zahtjeva otmičara”, rekao je Ogorec.

“Što se tiče “Jihadi John-a”, mislim da je njegova uloga u ovom slučaju prejudicirana. Iz do sada evidentiranih njegovih “aktivnosti” očigledno se radi isključivo o izvršitelju brutalnih ubojstava, običnom “kileru”, čija specifičnost je u tome da dolazi iz engleski govorećeg područja i očigledno izvrsno vlada tim jezikom. Takvog čovjeka teroristička organizacija koristi kako bi svoje poruke jasno prenijela međunarodnoj javnosti (s obzirom da tečno govori engleski jezik), a isto tako vjerujem da na taj način provjeravaju i njegovu lojalnost. Naime, nakon onoga sto je učinio “Jihadii John” do sada, definitivno mu vise nema povratka u civilizirani svijet bez radikalne kazne. Vjerujem da je toga i on osobno svjestan, kao i njegovi nalogodavci”, objašnjava Ogorec.

“Sama organizacija koja je to učinila, trenutno je irelevantna, jer sam terorizam podrazumijeva izraziti (bolje rečeno krajnji) ekstremizam, pa samim time (barem po mom mišljenju) nema manje ili vise ekstremne terorističke organizacije – sve su one krajnje ekstremne, čim su spremne na oduzimanje nedužnih života! ISIL je naravno nova pojava u teoriji i praksi terorizma, koji u velikoj mjeri odstupa od postulata klasičnog terorizma, te se sukladno tome moraju provesti vrlo ozbiljne analize i procjene njegove međunarodne uloge (kako na sigurnosnom, tako i na političkom planu), pa za sada ne bih naglašavao bilo kakve aspekte navedene organizacije, a isto tako niti mogućih, njemu vazalnih organizacija i skupina”, naglašava Ogorec.

“U ovom slučaju Europa je smo klasični primjer kolateralne žrtve. Zlosretni gospodin Salopek je, na žalost, imao nesreću da se u pogrešno vrijeme nađe na pogrešnom mjestu. Ovaj akt nije uperen ciljano na Republiku Hrvatsku i za sada ne treba unositi nepotrebnu paniku među stanovništvo Republike Hrvatske. Nadajmo se da će trenutna aktivnost ministrice, dr. sc. Pusić uroditi plodom i na najbolji mogući način riješiti ovu talačku situaciju (iako statistika takvih događanja daje prilično pesimističke podatke)”, zaključuje Ogorec.

Related Posts